Balaton – változó fényben

Szerző • 2018-02-19 • Hírek, Művészet Balaton – változó fényben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva616

A Lőrinci Nagykönyvtár kiállítóhelye, a Galéria 18 hosszú évek óta ad lehetőséget alkotásaik bemutatására a különféle művészeti ágak – köztük a festészet, a fotográfia, az iparművészet, a grafika – országosan is elismert képviselőinek vagy éppen a pályájuk elején álló fiatal művészeknek. Legutóbb Balaton Málna-Szemmel címmel Málnási András fotóiból nyílt kiállítás, amely március 1-jéig tekinthető meg.

A tárlatot a művész a családjához, a fotográfiához kötődő, valamint a Balatonhoz kapcsolódó személyes hangú emlékeinek fölidézésével nyitott meg.

Amikor mi megszülettünk, már édesanyámnak és édesapámnak is volt fényképezőgépe. Hárman voltunk testvérek, számtalan felvétel készült, az édesapám hagyatékából előkerült fotóalbum ott látható a vitrinben, megőrizve a múlt emlékeit. A fotózás szeretete tehát a szülői házhoz köt, s e kötődés ugyanolyan erős, mint a Balatonhoz fűződő gyermek- és kamaszkori élményeim, a családi üdülések emléke vagy a vitorlázás szeretete. Itt bemutatott képeim a tavat és környékét, annak világát örökítik meg.

A két évtized több ezer felvételéből kiválasztott képek hűen tükrözik a tó „arcait”: a némaságában is megkapó, beállt jegű téli Balatonét vagy egy stég aljára felcsapódott, orsó alakúvá fagyott hullámét. Egy-egy felvétel a tél végét, a tavasz közeledtét jelző rianást, a vizet fölborzoló tavaszt, az érett nyarat, a napfény átvilágította ködben ülő őszi alkonyi tájat idézi meg.

Különlegesek a hajóról készített, a tavat közvetlen közelről mutató, a színek egységbe fonódásával megnyugtató látványt nyújtó felvételek, ugyanúgy, mint a vízen sikló vitorlások. De megelevenedik előttünk a Kis-Balaton gazdag madárvilága, a Zala-torkolat, Balatonszentgyörgy korábban még érintetlen partszakasza és a kenesei löszfal körül nyíló ritka virágok szemet gyönyörködtető együttese is.

A rendezvényt Ács Enikő az énekével és a gitárjátékával, Tósoki Anikó a szavalatával gazdagította.

bp18.hu, Dziuba János

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva