Bearanyozta a nyarát

Szerző • 2014-09-06 • Egyéb, Könnyű, Sport Bearanyozta a nyarát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1075

Dudás Miklós kajakozó még a 18. kerületben kezdte el pályafutását, ugyanis a Piros iskolából indult el a karrierje. A Londont is megjárt fiatal sportoló idén nyáron világbajnok lett szegeden, majd Moszkvából is elhozta az aranyat. Az élete legjobb formájában lévő sportoló gondolatai és edzésmunkája már Rióra koncentrál. Ha így folytatja, akkor ismét büszke lehet a 18. kerület a következő olimpia után is. Az írás a TV18 interjúja alapján készült.

kajakvalto

Milyen tanuló voltál hogyan emlékszel vissza a kisiskolás évekre?

Szerettem iskolába járni, bár nem voltam sosem kitűnő tanuló. Már akkor is érződött, hogy a testnevelés órákon és a sportban érzem igazán otthon magam. Így elkezdtem edzésekre járni.

Milyen sporttal próbálkoztál először?

Szó szerint próbálkoztam, anyuék vittek ide-oda sportolni. Nagyon hiperaktív gyerek voltam, így iskola után otthon szétszedtem a berendezést is. Szüleim mondták, hogy ez így nem mehet tovább és a Kispestnél kezdtem el focizni. 4 évig csináltam, de az nem az én sportom volt. Majd úsztam de azt nagyon monotonnak tartottam, így végül az egyik ismerősöm által Csepelre kerültem kajakozni.

10483167_814626011894919_4428446795716016121_n

Miért a Csepel?

Egyszerű! Ez volt a legközelebbi vízpart a 18. kerülethez. Lementem edzeni és annyira jól éreztem magamat, hogy szinte haza sem akartam menni. Sportról szólt az egész napom.

Mikor dőlt el végleg, hogy csak a kajakozással szeretnél foglalkozni?

Akkor még nem úgy futottam neki, hogy hosszú távon komoly élsportoló leszek. Nem gondoltam akkor, hogy egyszer a kajakozásból fogok megélni. Évek alatt jöttek a versenyek és a kisebb nagyobb eredmények, míg 2007-ben az egyik nemzetközi versenyt is megnyertem. Ekkor elgondolkodtam, hogy jó lenne ezzel komolyabban is foglalkozni.

4639_0

Mennyit edzel, hogy a legjobbak között legyél?

Mindent feltettem egy lapátra, el akartam jutni Londonba. Az alváson kívül szinte csak edzettem, de el is értem az álmomat. 21 évesen kijutottam az Olimpiára. Rengeteg nélkülözéssel járt, és ezt a barátoknak is meg kellett érteni.

Jöttek a sikerek a nyáron. Most vagy életed formájában?

Nyáron szegeden világbajnok lettem, csapatban pedig Moszkvában aranyérmes. Talán tényleg életem legjobb formájában vagyok. Mindenképpen ki akarok jutni Rióba.

379329_331429666961840_1037041529_n

Mi kell a csúcsformához?

Szeptember elején elkezdünk egy hosszú vízi alapozást és ez november végéig tart. Decembertől márciusig szárazedzések, azaz kondi és futás van. A márciustól kezdődő jó időben pedig elővesszük a kajakot, és májusig tréningezünk. Igazából 11 hónapig készülünk arra a 34 másodpercre.

Meg lesz az olimpiai arany?

Mindent felteszek az aranyra! Még a Suli is várhat, mert nekem most nincs ennél fontosabb.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva