Bókaysok kalandjai Erdélyben

Szerző • 2018-06-14 • Hírek, Közélet Bókaysok kalandjai Erdélyben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva996

Sikeresen pályázott a Bókay iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! programra. Az intézmény 7. évfolyamos diákjai Erdélyben jártak. Hat felejthetetlen napot töltöttek a Bókay Árpád Általános Iskola tanulói Erdélyben.

Amit addig csak a tankönyvekben olvastak Székelyföldről, élő valósággá vált. Lélegzetelállító hegyek-völgyek közt barangoltak, s megtapasztalhatták, hogy mit is jelent az utóvulkáni működés, mert láttak mofettákat, és az orrukat csavarta a feltörő kénes gáz. Különféle borvizeket kóstoltak, s meg tudják már különböztetni a vörösáfonyát a tőzegáfonyától, a kékáfonyát a mámorkától.

Megmászták a Madarasi-Hargitát, a székelyek szent hegyét, ellátogattak a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírjához, a Nyergestetőn megkoszorúzták a 1848–49-es emlékművet, s elénekelték a székely himnuszt. Megismerték a diákok a székely zászló motívumainak jelentését és a kopjafák üzeneteit. Már azt is értik, hogy miért is volt olyan nehéz megépíteni „magos Déva várát”. Megtudták, miként keletkezett a Szent Anna-tó, és hogy a Gyilkos-tó nem ölt meg senkit, de azért szívesen elmerültek a mesék világában.

Medvés kalandban is részük volt a gyerekeknek, ugyanis egyik este egy állat valahogy bejutott az üres buszba, és megdézsmálta az élelmüket.

Gyorsan eltelt ez a hat nap – mondta Ujvári Rita projektvezető, pedagógus. – Számtalan élménnyel és új barátokkal gazdagodva tértek haza a gyerekek. Amit kaptunk, örökre velünk marad, és biztos vagyok benne, hogy egy nap mindannyian visszatérünk Székelyföld mesés vidékeire.

bp18.hu, F.E.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva