Bővül a térfigyelő kamerahálózat

Szerző • 2014-05-31 • Fejlesztések, KözbiztonságHozzászólások (0)4973

Alacskára is jut legalább 14 kamera – ezek lefedik az egész lakótelepet.A XVIII. kerületi önkormányzat képviselő testületének rendkívüli ülésén döntés született, hogy a kerület megpályázza a rendőrségi térfigyelő rendszer további kiépítéséhez szükséges minisztériumi pénzügyi forrásokat.  A támogatás elnyerésével a többi lakótelepen már meglévő rendszer után, nyártól megvalósulhat az Alacskai úti lakótelep közbiztonsági védelmét erősítő kamerahálózat kiépítése is.

A havannai 27 darab kamera után a rendőrök által kijelölt 20 lehetséges pontból a szakértők kiemeltek 14 olyat, amivel lefedhető a körzet.

IMG_4522

– A legutóbbi bejáráson összesen húsz térfigyelő kamera lehetséges helyét rajzoltuk be. A tizennégy kamerát olyan metszéspontokban helyezzük el, amelyekkel szisztematikusan lefedhetővé válik a terület – mondta Száva Flórián az önkormányzati portálnak. – A főbb útvonalak találkozásánál, a lakótelepen lévő óvodánál és az ÖMV-benzinkútnál lévő körforgalomnál is lesz kamera. Ez utóbbinak közlekedésbiztonsági jelentősége is lehet, ha majd megszokják az autósok, hogy ott van, talán jobban odafigyelnek a szabályok betartására.

Balázs Zoltán rendőr őrnagy, a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság rendészeti osztályvezetője hangsúlyozta, hogy a kerületben a négy lakótelepen (Lakatos-lakótelep, Havanna-lakótelep, Szent Lőrinc-telep, Gloriett-telep) már összesen 72 térfigyelő kamera üzemel, amely telepítésük óta folyamatosan bővült.
“A kamerák telepítése a korábbi bűnügyi helyzethez igazodva került végrehajtásra” – emelte ki.

kamerák

Azonban kamera áthelyezések is történhetnek az aktuális bűnügyi helyzethez alakítva, mint legutóbb. Számszerű adatokkal megfigyelhető, hogy ezekkel a kamerarendszerekkel védett területeken nagymértékben csökkent a bűncselekmények elkövetésének száma, így egyértelműen látható a bűnmegelőzési szerepük. A másik fontos szerepük pedig a bűn felderítésnél van, hiszen a körzetben található kamerákkal magát az eseményt, vagy egy nagyobb terület átvizsgálásával az elkövetők útvonalát is figyelemmel kísérhetik, az esetleges érkezés és távozás helyét is meghatározva, ezzel segítve az ügy felderítését és későbbi bizonyítását is.

A statisztikák alapján a gépkocsi lopások számában idén volt egy kis növekedés, ezért ennek visszaszorítására a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet a kapitányság.

IMG_4560

A kerületben az elmúlt években a regisztrált bűncselekmények száma 24,45%-kal csökkent. Kevesebb betörés és rablás történt, de a személy elleni erőszakos bűncselekmények és testi sértések, valamint a gépkocsi feltörések száma is csökkenő tendenciát mutat. Ugyanakkor sokkal több ügyben fejezzük be vádemelési javaslattal a nyomozást, mint 2012-ben, ami szintén a fejlődést mutatja.

Egyedül a garázdaság és a zaklatások tekintetében nem történt csökkenés, amely zömében az együttélés szabályainak be nem tartásából fakad, elsősorban családon belül, vagy a szomszédok és ismerősök között.

„Rendészeti mutatóink az elmúlt évhez képest jelentősen növekedtek, több körözöttet fogtunk el, mint tavaly, illetve a bűncselekményen tetten ért elkövetők száma is növekedett, 36%-kal. – nyilatkozta Balázs Zoltán őrnagy.

IMG_4442

Az önkormányzat egyébként a pályázati forrás segítségével az Alacskán kívül közlekedési csomópontokban és néhány forgalmasabb közterületen is tervezi kamerák elhelyezését Lőrincen és Imrén is. ( A térfigyelő központ fejlesztéséről itt is olvashatnak.)

Folytatódik tehát a Képviselő-testület március 6-án hozott döntésével új lendületet kapott program. Akkor határoztak arról, hogy a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság részére a térfigyelő kamerák üzemeltetésére, a túlszolgálat finanszírozására, valamint az állampolgári kapcsolattartásra 2014. április 1. napjától december 31-éig közel 53 millió forintot biztosít az Önkormányzat. (A döntésről itt).

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva