Búcsú dr. Nemcsics Antaltól

Szerző • 2019-07-16 • Hírek, Közélet Búcsú dr. Nemcsics Antaltól bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva366

Életének 92 évében elhunyt dr. Nemcsics Antal festőművész, akadémikus, a XVIII. kerület díszpolgára.

A nemzetközileg is elismert festőművész, egyetemi tanár nevéhez fűződik a Coloroid színrendszer kidolgozása, városképi együttesek, középületek színének megtervezése. A kerület díszpolgára számos murális munkát készített középületekbe: mozaikokat, falképeket, színes üvegablakokat.

A tanár úr nemcsak az elmélettel foglalkozott, hanem nemzetközi díjakat nyert, képeket festett, több mint száz tudományos publikációt és könyvet írt, köztük a Londonban, New Yorkban, Ottawában, Tokióban, Zürichben, Göttingenben, Sydneyben, Szingapúrban megjelent Colour Dynamics címűt, amelyet a világ sok egyetemén tankönyvként használnak.

Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, a Ferenczy, a Szőnyi István és a Laczkó Dezső Múzeumban. A nevéhez fűződnek többek között a Budai Várnegyed, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, a budapesti metró színtervei. Számos muráliát készített középületekbe: mint például rekesz mozaikot a Budai Várnegyedbe, freskót, seccót, üvegablakot Tata, Szeged, Lengyel, Pásztó, Edelény és még több város katolikus templomába.

A művész halálával jelentős veszteség érte a kerület kulturális és művészeti életét – nyugodjon békében!

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva