Búcsúzunk Kiss Lászlótól

Szerző • 2020-01-07 • Hírek, Kultúra Búcsúzunk Kiss Lászlótól bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva423

72 éves korában váratlanul itt hagyott bennünket Kiss László Radnóti-, Csokonai- és Bessenyei-díjjal kitüntetett közművelődési és kulturális szakértő, rendező, szerkesztő, Magyar Versmondók Egyesületének alapítója, a Magyar Szín-Játékos Szövetségnek, az Országos Diákszínjátszó Egyesület, életre hívója és kuratóriumi elnöke a Latinovits Emlékmű Alapítványnak, főszerkesztője a Versmondó című, negyedévente megjelenő szakmai folyóiratnak – olvastuk a kondorkh.hu oldalon.

A kerületi kötődése: a KISZ lakótelepen – most Szent Lőrinc lakótelep – élt családjával több mint egy évtizedig. Felesége Kiss Marianna a Kondor Béla Közösségi Ház igazgatója volt.

Kiss László segítségével – az intézmény névadójához hűen – a versmondás egyik országos hírű bázisa lett. Nemcsak Kondor Béla, Szécsi Margit, Nagy László költőkhöz kötődő, hanem országos tehetséggondozó versenyek (Regösök húrján…) és fejlesztő programok (versmondó táborok) szervezését vállaltuk fel. Külső szervezőként részt vettünk a Magyar Versmondók Egyesülete munkájában, így a nagyhírű Kaleidoszkóp fesztivál technikai hátterét és szervezését évekig segítettük.

Nagyon szorossá vált kapcsolatunk, egészen Marianna nyugdíjba vonulásáig.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre sokat köszönhet tevékenységének. A Közművelődési és Sport Közalapítvány tagjaként számos köztéri szobor léte fűződik a nevéhez, művészeti kiadványok megjelentetésében vett részt, teremtette meg a pénzügyi feltételeket.

2016 decemberében Kiss Marianna, a ház nyugalmazott igazgatója elhunyt. Halálával és rá való emlékezéseinkkel újra szorosabbá vált a kötelék a ház és Kiss László között. Sőt, az elmúlt pár hónapban újra indítottuk a „Regösök húrján…” versenyt intézményünkben, felkértük kiállításaink megnyitására, és távlati terveket szőttünk évfordulós ünnepek, megemlékezések megrendezésére.

Elképzeléseit, terveit lehetőségeinkhez képest megvalósítjuk és emlékét megőrizzük.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva