Budapesten készül a magyar fejlesztésű bringás okoscsengő

Szerző • 2015-07-30 • Hírek, Közlekedés Budapesten készül a magyar fejlesztésű bringás okoscsengő bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1788

Irányt jelez, magasságot mér, navigál, és ha elénk lépnek, még csengetni is lehet hamarosan a bringát okossá tevő készülék.  Az első csengők heteken belül megjelennek a budapesti utakon, szeptemberben a nyilvánosságnak is bemutatják az ötletet. A projektet eddig a Kitchen Budapest finanszírozta, de további támogatókra van szükség.

Már lassan minden, nem feltétlenül elektronikus készülékünk elé oda tehetjük azt a szót, hogy okos. A kerékpár sem kivétel ez alól: már régóta használunk bizonyos kütyüket ezeken az eszközökön: sebességmérőket, USB-ről töltődő lámpákat, okostelefonokat, de itt még nem áll meg a fejlődés.

A Shoka csapata szeptemberben indítja az okos biciklicsengőt ígérő Kickstarter kampányt. Az ötlet nem új keletű: már egy éve csinosítgatják, céljuk pedig nem más, mint a biciklizés biztonságosabbá tétele.

Az első elektronikákat heteken belül várják, a megtett utat mérő, a bicajost megdicsérő és jutalmakat osztogató alkalmazás (ShokaBell) is megjelenik hamarosan. A Shoka Bell világít, helyzetjelzők vannak rajta, navigál, csenget, jelzi, ha más próbálja eltolni a biciklinket, ránk szól, ha ismerős van a közelben, és ami talán a legjobb: a szoftver „megtanulja a várost”, ezért tudni fogja azt is, hol fékeznek a legtöbbet és a legnagyobbat.

„Tudjuk majd jelezni, hogy figyelj, ez most nem az a piros lámpa, amin át lehet csúszni.” – mondták a tervezők.

A szerkezet hátulján lévő, leginkább a konzolok analóg joystickjére hasonlító vezérlővel pedig csengetni lehet. A hangerő attól függ, hogy meddig húzta el a bringás az irányítót, a csengőhang pedig az iránytól.

A „csengőhang” összesen nyolc verzióban szól majd. A kütyü alig nagyobb egy biciklilámpánál, és egy beépített giroszkópnak köszönhetően tud jelezni nekünk, ha valaki elmozdította a kerékpárunkat. Ez persze nem a legjobb megoldás:
“A riasztó funkció nem arra való, hogy éjszaka ez vigyázzon a biciklire. Arra vegye meg mindenki a legdrágább Kryptonite láncot és nagyon jó videók vannak arról, hogy hogyan kell lakatolni” – mondja Falus Dániel. „Ha mégis ellopták a bringát, a többi ShokaBellel felszerelt bicikli megjegyzi a pozícióját, ha érzékelik a közelben.”

Aki gyorsan szeretne okoscsengőt magának, az 500 dollárért benevezhet majd az első fejlesztői példányok egyikére a szeptemberben induló kampányban. A türelmesebbek 79 dollárért pályázhatnak az elsők között az okoscsengőre, a bolti ára pedig 150 dollár lesz. A spórolósok és az eltökéltek közül az első száz bringás, aki ezer kilométert teker az applikációval, kap egy okoscsengőt ingyen.

Forrás: http://vs.hu

(Címlapkép: http://nol.hu)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva