Budapesti poloskatérkép: Nézze meg, mennyi rovar lapul az otthonában!

Szerző • 2015-10-15 • Hírek, Közélet Budapesti poloskatérkép: Nézze meg, mennyi rovar lapul az otthonában! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2220

Egy budapesti rovarirtó cég nemrég zseniális oldalt indított. Poloskatérképükön azt tudjuk megnézni, hogy a város egyes részein mennyire gyakoriak az ágyi poloskák. Az oldal használatához email címet és irányítószámot kell megadni, de mi megspóroltuk olvasóinknak a rövid procedúrát.

Amint az jól látható, a 18. kerületben viszonylag kevés ágyi poloska található, legalábbis a főváros ”legszennyezettebb” részeihez – 8. kerület, Újpest, Újpalota – képest.

Az oldalt üzemeltető cég szerint 2008 óta aggasztó gyorsaságban kezdett elterjedni az ágyi poloska, mely mára olyan méreteket öltött, melyet mindenkinek komolyan kell venni. Elkészített poloskatérképük csak töredéke az utóbbi években végzett mentesítésnek, de a 3720 regisztrált fertőzöttség száma még így is igen jelentős.

polos01_bent

Az ágyi poloskákról:

Hosszuk 5-7 milliméter.  Táplálkozás előtt testük lapos, korongszerű. Miután átszúrta a bőrt, és jóllakott vérrel, teste kitágul. Szájszerve finom szúrósörtéből áll, melynek hegyes végét szondaként használja: gyakran egymás mellett többször is megszúrja a bőrt, mire megtalálja az eret és szívásba kezd.

Az ágyi poloska irtása nagyon nehéz feladat, mivel a kártevő esetenként rezisztens az irtására használt anyagokkal szemben. Az élő kártevők, illetve nyomaik felkutatását érdemes szakemberre (egészségügyi gázmester, kártevőirtó szakmunkás) bízni. Rendszerint csak a hálószobát, azon belül is az ágyak közvetlen környezetét kell fertőtleníteni, de az ágyneműt és a ruhaneműket a leghatékonyabban magas hőfokon (min. 60 fok) történő mosással mi is mentesíteni tudjuk a poloskáktól.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva