Budapestről rajtolhat a világ második legrangosabb kerékpáros körversenye

Szerző • 2018-09-08 • Hírek, Sport Budapestről rajtolhat a világ második legrangosabb kerékpáros körversenye bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva714

A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) elnöke, Bátorfi Béla a sportnapilapban arról számolt be, hogy az olasz kerékpáros körverseny, a Giro d’Italia néhány szakaszának Magyarországra hozataláról tárgyal – írta meg az Index.

“A 2020-as Giro d’Italia rajtjának Budapestre hozatala hatalmas presztízst, reklámértéket és turisztikai bevételt jelenthetne az országnak” – mondta Bátorfi az olasz versenyről.

A Giro d’Italia-ról bővebben

A Giro d’Italia a második legrangosabb kerékpáros körverseny a Tour de France után, amelyet évente rendeznek meg. A kerekesek három héten keresztül járják be elsősorban Olaszországot, de környező, sőt távolabbi országokat is érinthetnek (például 2012-ben Dániából indultak). Az egyes etapok különbözőek, vannak sík szakaszok sprinthajrával és hegyi szakaszok sprinthajrával vagy hegyi befutóval, illetve csapat- és egyéni időfutamok is.

A Tour de France-szal és Vuelta ciclista a Españával együtt része a kerékpárosok legtekintélyesebb háromhetes versenyeinek, a Grand Tournak.

Rendszerint május végén, június elején rendezik meg. Míg az útvonal minden évben más, a verseny felépítése nem változik: legalább két időfutamot tartalmaz, illetve áthaladnak az Alpokon, beleértve a Dolomitokat is. Hasonlóan a többi Grand Tour versenyhez a Giro is 21 szakaszból áll, amit 23 nap alatt teljesítenek (két pihenőnap van).

Minden szakasz idejét mérik, a célba érkezés után a versenyzők idejét hozzáadják az előző szakaszidejeikhez. Aki a legrövidebb idő alatt teljesítette az addigi versenyt, az vezet és veheti fel a rózsaszín trikót. Ugyan a legnagyobb figyelem az összetettért folytatott harcot kíséri, vannak más versenyek is: a pontverseny a sprintereknek, a hegyi verseny a hegyimenőknek, a fiatalok versenye a 25 éven aluliaknak, illetve a csapatverseny.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva