Búzalisztekre csapott le a Nébih (VIDEÓ)

Szerző • 2018-02-28 • Hírek, Közélet, Videók, Videók a nagyvilágból Búzalisztekre csapott le a Nébih (VIDEÓ) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2003

Búzafinomliszteket ellenőrzött Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Minőségi és jelölési problémára is bukkantak, öt lisztnél indítottak eljárást.

A termékek az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak megfeleltek, de a csomagolás a fogyasztókat bizonyos esetekben megtévesztette. A Folvita folsavval dúsított búzalisztnek a jelölése alapján 250 µg/100 g hozzáadott folsavat (B9-vitamint) kellett volna tartalmaznia, de még a jelenlétét sem tudták kimutatni az ellenőrzés során a vitaminnak. A Nébih a gyártóval szemben hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, valamint kötelezte a jogsértés megszüntetésére.

A laborvizsgálatok 2 terméknél, az Alica és a Szabó Malom búzafinomlisztjénél mutattak ki magasabb penészgombaszámot. Az előállítókat a Nébih tájékoztatta, és elrendelte a teljes előállítási folyamat felülvizsgálatát.

Három búzafinomlisztnél (Spar Naturpur, Bipont, Szatmári) az előírtnál magasabb hamutartalmat mért a laboratórium.

A minőségi hiba miatt az érintett gyártókkal szemben a Nébih hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki.

Az öt problémás termék gyártójának összesen 800 ezer forintot kell fizetnie.

Forrás: http://portal.nebih.gov.hu

Fotó: pixabay

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva