Célegyenesben a szennyvízcsatornázás a 18. kerüeltben

Szerző • 2015-04-01 • Csatornázás, Hírek Célegyenesben a szennyvízcsatornázás a 18. kerüeltben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1598

Idén július elejéig befejeződik a szennyvízcsatornázás eredetileg tervezett szakasza Pestszentlőrincen-Pestszentimrén. Külön jó hír, hogy az alapberuházáson felül, további szakaszok is megvalósulnak a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt kiegészítéseként, így novemberig további utcákban is megépül az eddig hiányzó szennyvízcsatorna.

A vezetékek átadása már tavaly szeptemberben elkezdődött, több utcában már üzembe is helyezték a csatornát, így számos érintett háztartás megkezdhette a rákötést a korszerű rendszerre.

Hamarosan befejeződik a 2013 őszén indult szennyvízcsatornázás a XVIII. kerületben: az eredeti beruházás keretében tervezett 90 kilométernyi vezeték közel 100%-a már lefektetésre került, a hátralévő néhány kilométer megépítése pedig 2015. július elejéig zárul le. Ez a határideje a csatornázást követő végleges útburkolat-helyreállításnak is. Kerületi hozzájárulással több útszakaszon teljes szélességű aszfaltozás valósul meg a csatornafektetést követően, az eredetileg tervezett nyomvonalas – munkagödör szélességű – helyreállítás helyett.

csatorna5

Kiegészítő beruházás: további több mint 20 szakaszon épül új csatorna!

A szennyvízcsatornázással kapcsolatos munkálatok nem fejeződnek be a kerületben az alapberuházás lezárása után sem. Ez jó hír, hiszen idén novemberig sor kerül 24 olyan utcaszakasz csatornázására, melyek az eredeti tervekben nem szerepeltek.

Folytatódnak a rákötések!

A kivitelezéssel párhuzamosan folyamatosan zajlik a megépült utcai csatorna gerincszakaszok kamerás vizsgálata és üzembehelyezése is. Az átadásokra ún. vízgyűjtőterületenként kerül sor, tehát több utcát magába foglaló szakaszokat adnak át egy időben.

Folyamatosan bővül tehát azoknak az utcáknak a listája, ahol már ráköthetnek az érintett családok a szennyvízcsatornára. A csatlakozásnak azonban az adott szakasz üzembehelyezésén kívül is van feltétele: első lépésként egy megfelelő tervezői jogosultsággal rendelkező szakembernek el kell készítenie a lakóépületet a telekhatáron belül egy méterig kiépített bekötőcsatornával összekötő házi hálózat terveit, melyet jóváhagyásra be kell nyújtani a csatornahálózat üzemeltetője, az FCSM részére.

Eddig összesen több mint 1400 háztartás nyújtotta be engedélyeztetésre a házi hálózat kiépítésére vonatkozó terveket az FCSM-hez. Közülük közel 450-en már meg is kapták a jóváhagyást, és 200 családnak már a csatlakozási hozzájárulást is kipostázta az FCSM, így ők már rá is köthettek az új rendszerre.

csatornázás3

A terveket kizárólag tervezői jogosultsággal rendelkező – a tervezői névjegyzékben szereplő (http://mmk.hu/kereses/tagok), vízimérnök tervezési (VZ-T), épületgépész-tervezői (G-T), illetve településrendezési víziközmű tervezési (TV-T) – jogosultsággal rendelkező szakember készítheti el.

Ne használjuk engedély nélkül az új csatornát!

A megépült szennyvízelvezető hálózatra legkorábban akkor lehet csatlakozni, azaz a kiépített házi hálózatunkat akkor lehet használni, ha a megépült csatornaszakaszok üzembehelyezése megtörtént. Ezen időpontig az új rendszer nem üzemel, az engedély nélkül bevezetett szennyvíz nem folyik el, tehát egy idő után – a csatorna megteltével – akár elöntést is okozhat. A pangó szennyvíz nemcsak erős szaghatást, de a kórokozók terjedésével akár közegészségügyi károkat idézhet elő.

A még nem működő rendszerből a szennyvizet ezért mindenképpen ki kell szippantani, amelynek költsége az érintett ingatlantulajdonosokat terhelheti. Az illegális rákötések emellett a kivitelezést is akadályozzák, hiszen az elkészült csatornaszakaszokból a munkaterületre folyhat a szennyvíz.

A BKISZ projekt kiegészítő beruházásában novemberig megvalósuló szakaszok listáját, illetve az üzembe helyezés ütemezésének táblázatát ide kattintva böngészheti!

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva