Csak egy falat kenyér

Szerző • 2015-10-26 • Hírek, Művészet Csak egy falat kenyér bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva828

A szent jelkép útja a szántóföldtől a hízásig. Mindennapi kenyerünk címmel nyílt meg október 20-án a Moha Egyesület kiállítása a Városháza Galériában.

Ha kenyér van az asztalon, akkor minden van – tartja az ősi mondás, hiszen a kenyér nem csupán a gasztronómia egyik fontos eleme, hanem évezredek óta a lét és az élet szimbóluma. Bár manapság sokat panaszkodunk, hogy a pékáruk rosszak és drágák, sokféle ízével és formájával a kenyeret ma is nagy becsben tartja a társadalom. A kenyér a korai keresztényeknél az önfeláldozás és a tisztaság jelképe volt, míg később Jézus testét szimbolizálta. A falusi életben, a háziasszonyok által dagasztott veknik a legfőbb táplálékot jelentették, ami az évek során sem népszerűségéből, sem fontosságából nem veszített.

kenyer01_bent

Ezt a sokszínű jelképet állította főszerepbe a Magyar Festészet Napja alkalmából rendezett kollektív kiállításán a kerületi művészekből álló Moholy-Nagy Alkotókör (MOHA). Alkotásaikon az idilli aranybarnára sült cipótól, a penészes zsemlééig, valamint a derűs családi körtől, a modern társadalomkritikáig sokféle szerepben feltűnik a kenyér. Az ünnepi tárlatot Árvay Zolta képzőművész, az egyesület elnöke nyitotta meg, a vendégeket Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte. A talpalávalót a Borfolk Együttes húzta.

bp18.hu, Csernai Mariann

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva