Csak egy szerény „közvetítő” vagyok!

Szerző • 2014-06-07 • Egyéb, Hírek, Könnyű, Kultúra, Művészet, Programok, SzórakozásHozzászólások (0)1029

A „Sorsrajz” csak egyike azon műveknek, melyet büszkén említhetünk munkássága kapcsán. De él egy kiváló művész a 18. kerületben – akire bár nem fókuszál oly mértékben az ország figyelme és a média – idén mégis a szakma legjobbjai közé került alkotásaival.

Árvay Zolta képzőművész festményei egy szigorú zsűrizést követően kerültek a Szombathelyi Képtár falaira, több neves kiállító társaságában. A jövő évben fennállásának 20. évfordulóját ünneplő XVIII. Kerületi Művészeti Egyesület vezetője munkásságáról, a kortárs művészekről mesélt.

663_1

Mit kell tudni erről a kiállításról?

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének pályázatával adódott egy lehetőség, ahol a művészek megtekinthették egymás munkáját, levonva a tapasztalatokat, hol is tartanak jelenleg a kortárs alkotók. A legkülönbözőbb tematikába sorolt, több ezer alkotás közül az én munkáim végül a szűkített legjobb 250 műalkotás közé, amire nagyon büszke vagyok. Ezeket a festményeket vegyes technikával készítettem, farost alapra.

nyitokep

Gondolom van kedvenc témája…

Néhány témacsoportot tartok igazán izgalmasnak. Például az idővel, a sorssal, a történelmünkkel kapcsolatos témákat kedvelem igazán. A kiállításon ezek közül például a Sorsrajz című művem készült.

1_Sorsrajz

(Sorsrajz)

Mi jelenti a fő inspirációt?

A legnagyobb inspirációt a pályázatok jelentik számomra, mivel egy nagy kiállításra való meghívás ösztönöz igazán a munkára. Sokszor rám tör a gondolat, minek csináljuk, ha az embereknek úgysem kell?! Sokszor az emberek azt hiszik, nincs rá pénzük, ugyanakkor minden szemetet megvásárolnak. Aztán pedig jön az ihlet, és nekem szerény közvetítőként ilyenkor vagy sikerül képpé varázsolni, vagy nem. A kerület szülötteként egy olyan kis kápolna fogott meg, és inspirált leginkább a munkára, ami egy kis dombocskán épült. Nagyon szép, és nyugodt hely, nagyon szeretem.

2_Pestszentlőrinc -Kápolnadomb alkonyi fényben

(Pestszentlőrinc – Kápolnadomb alkonyi fényben)

Egyesületével is szép sikereket mondhat magáénak, itt a kerületben is.

Az egyesület idestova 18 éve a szívem csücske, és becsülettel igyekszem csinálni. Volt egy csodálatos kiállításunk a kerületben, ami 15. alkalommal is nagyon jól sikerült. Megelégedettséggel tölt el, hogy ennyi év után is töretlenül működik a kiállítás, ugyanis ilyen kis civil szerveződések életében ez hatalmas dolog. Jövőre leszünk 20 évesek, tehát elég kitartó a társaság. Az idei tárlat hívószava kicsit játékosan a Csend*életek volt, ami lehetőséget adott a művész szívének, lelkének a kifejezésére. Végül lett belőle egy nagyon szép és gazdag anyagunk, amire büszkék vagyunk.

föld víz templom 002

(Föld Víz Templom)

Milyen esélye van önöknél a kortárs fiatal művészeknek?

Hogy mit jelent a „fiatal művész”, az szerintem érdekesen határozható meg, de az én olvasatomban a 20-as és 40-es éveiben járó művész is lehet fiatal. Attól függ ki mikor érik be. De én túl szigorú vagyok, ezért nagyon óvatosan szoktam dönteni. Nálunk is van az egyesületnek több fiatal tagja. Sőt, a legújabb művészünk annyira fiatal, hogy jelenleg a Képzőművészeti Egyetem Szobrász szakán hallgató. Az egyesületnél jelen pillanatban 29-en vagyunk.

Kép Tár Ház Ahová a vonatok mennek...

(Kép-Tár-Ház ahová a vonatok mennek…)

Mi kell ahhoz, és mit kell tanulnia, hogy valaki művész legyen?

Mindig, mindent, bármikor és mindenkinek. Én is a mai napig minden képnél valamit tanulok. A kiállításokon ha valami újat felfedezek vagy meglátok, akkor ez által új dolgokat próbálok ki, és beillesztem az én tudományomba. A különböző stílusirányzatokat kell ugyan figyelni, hogy hol tartunk, de én nem vagyok nagy barátságban a trendekkel. Persze követnem kell őket, hogy ne mondják rám cicagombolyaggal festő vagyok.

De tanulni az életünk végéig kell…!

 

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva