Csatornázás – Általános folyamatleírás

Szerző • 2014-06-08 • Csatornázás, FejlesztésekHozzászólások (0)974

A szennyvízcsatornát hagyományos, ún. “nyílt árkos eljárással” fektetik le.

Általános információk a munkavégzésről

Az új hálózat részeként főgyűjtő csatorna is épül, amelynek átmérője a megszokottnál jóval nagyobb. 

A főgyűjtő csatornának az a feladata, hogy a kisebb utcai mellékcsatornákból összegyűjtse, és továbbítsa a szennyvizet a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre.
Érdekesség, hogy azokon a területeken, ahol a magas talajvízszint akadályozná a csatornafektetést, először ún. vákuumkutak segítségével csökkentik a vízszintet.

A nagy intenzitású munka, az egyszerre több utcában zajló kivitelezés természetesen a helyi lakosok és a közlekedők részéről fokozott türelmet is igényel majd, hiszen a munkálatok elkerülhetetlen velejárói a kisebb-nagyobb ideiglenes forgalomkorlátozások és terelések.

Egy-egy utcában egyszerre csak egy kb. harminc méteres szakaszt ásnak fel, és zárnak el a forgalom elől, így csupán rövid ideig fordulhat elő, hogy az ingatlanokat nem lehet gépkocsival megközelíteni.

A kivitelezők a közérdekű szolgáltatások (mentő, tűzoltó, rendőrség, szemétszállítás, postai kézbesítés stb.) zavartalanságát is folyamatosan biztosítják a munkálatok során.

Az első lépések

1) Az adott helyszíni munkálatok megkezdése előtt a kivitelező cég állapot felmérést készít a csatornázással érintett területekről.

2) A megvalósítás elkezdését megelőző három munkanappal minden érintett ingatlantulajdonost szórólap útján értesít.

3) Ezt követően a kivitelező cég szakembere személyesen felkeresi az érintetteket, hogy egyeztessenek a csatorna-bekötés helyéről.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva