Csatornázás: itt tájékozódhat

Szerző • 2014-06-07 • Csatornázás, Egyéb, Fejlesztések, Hírek Csatornázás: itt tájékozódhat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2428

Igyekszünk rendszeresen közzétenni, mikor, mire számíthatunk: lezárások, ütemezés, ezeken az elérhetőségeken pedig Ön is tájékozódhat, felteheti kérdéseit, panaszát is meghallgatják!

Egészséges környezet, drágább ingatlanok

Harminc év után végre csatornázás
Sok ezer pestszentlőrinci és pestszentimrei család életét keserítette meg a csatornázás hiánya – a mostohán kezelt városrészek lakosainak XIX. századi körülmények között kellett élniük. Eddig… Három évtizednyi hitegetés, halogatás és ígérgetés után ugyanis 2013-ban megkezdődött a kerületi csatornahálózat bővítése.

Zöld út a gépeknek
Hosszú előkészület után 2013. szeptember 20-án a ferihegyi Szemere István téren elindult a BKISZ (Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése) program. A Fővárosi Közgyűlés egyesítette a „Budapest teljes körű csatornázásának befejező szakasza” és a „Dél-Buda szennyvízelvezetése és tisztítása” projektet. Az új terv, a BKISZ sikerrel pályázott a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében. A beruházás eredményeként megépülő 240 kilométeres hálózat kiépítése 16 kerületet és Budaörsöt érinti. A 34 milliárd forintos fejlesztésből 23,5 milliárdot az Európai Unió biztosít.

Mi jártunk a legjobban
A XVIII. kerületben 90 kilométer csatornát fektetnek le (az érintett települések közül itt a legtöbbet), csaknem 10 milliárd forint értékben. A beruházás során 7300 egyéni lakossági bekötést építenek ki, és 4 új szennyvízátemelőt létesítenek. A kerületben megépülő csaknem 100 kilométeres hálózatnak köszönhetően 7200 ingatlan értéke nő meg, és ugyanennyi család élete válik komfortosabbá. Az önkormányzat magára vállalta a 600 millió forintos önrészt – a kerület 2010-ben megválasztott vezetőségének nem volt kérdés, hogy a projekt mögé áll.

Az utak is megújulnak
A kivitelezés tartalmazza a munkaárkok kiásását, a csövek lefektetését, a megfelelő lejtésviszonyok kialakítását, az anyagköltségeket, a rákötést a telekhatári tisztítónyílásra, a munkaárok visszatemetését, a föld tömörítését és a helyreállítást. Ha megtörténnek a hivatalos csatorna-ellenőrzések és -átvételek, megkezdődnek az útfelújítási munkálatok is. A képviselő-testület útfelújításra 600 millió forintot fordít. Ahol arra lehetőség nyílik, és ahol indokolt, teljes szélességében újítják fel az utakat.

A tervezettnél gyorsabban
Az emésztővel, derítővel felszerelt ingatlanokról a szennyvíz elszállítása bonyolult, költséges, ráadásul a csatornázatlan ingatlan nem felel meg a modern élet követelményeinek. A csatornázással komfortosabbá, környezetbaráttá, egészségesebbé válnak a lakóövezetek. A munkálatok nagyon jól haladnak, könnyen elképzelhető, hogy a beruházás már az év végére befejeződik.

 

Hasznos információk

Tájékozódjon és kérjen segítséget!

Mint minden óriási beruházás, a csatornázás is sok kellemetlenséggel jár: por, sár, forgalomelterelés, útlezárás. Az időszaki kellemetlenségekkel kell fizetni azért, hogy emelkedjen az ingatlanok értéke, és a derítőkből a talajba szivárgó szennyvíz ne szennyezze tovább a környezetet.

 Mennyibe kerül ez Önnek a kellemetlenségeken túl?

Eltöröltük a közmű-hozzájárulási díjat
Az önkormányzat enyhített a csatornarákötéssel kapcsolatos anyagi terheken is. Átvállalta az ingatlantulajdonosoktól a közmű-hozzájárulási díjat, amely telkenként mintegy 40 ezer forintot jelent. Az erről szóló polgármesteri előterjesztést egy éve fogadta el a képviselő-testület.

 Szociális segítséget is nyújtunk
A képviselő-testület arról is döntött, hogy szociális alapon a telken belüli rákötés költségeihez is hozzájárul, kamatmentes kölcsön formájában. Így az alacsony jövedelmű családoknak vagy az egyedülállóknak sem okozhat gondot a rákötés. Az önkormányzat a telekhatáron belüli munkálatokhoz szociális alapon kamatmentes visszatérítendő támogatást ad a bekerülési költség 50 százalékáig, legfeljebb 100 ezer forint erejéig.

Segítség a rákötésben is
Az érintett ingatlanok tulajdonosainak azzal is segítséget nyújt önkormányzat, hogy saját cége, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vállalja a hálózatra csatlakoztatást. Mindenképp érdemes ezt a céget választani, mert kedvező áron teljes körű szolgáltatást kínál, és természetesen jótállást és szavatosságot is vállal.

Ha gondja van, tájékozódjon!

Építtető: Budapest–Budaörs Szennyvízelvezetési Beruházó Önkormányzati Társulás

1052 Budapest, Városház u. 9–11. Tel.: 327-1731

Kivitelező Pestszentlőrincen: SADE–PENTA Konzorcium

1119 Budapest, Budafoki út 72–74. Tel.: 205-6065

Kivitelező Pestszentimrén: CDM Konzorcium

1188 Budapest, Kisfaludy u. 33. Tel.: 883-1420

Információ az info@epulocsatorna.hu e-mail címen és a 06-80-205-412 zöld számon kérhető.

Az önkormányzati támogatás igénybevételének feltételeiről a Humánszolgáltatási Iroda (296- 1392) és a Vagyongazdálkodási Iroda (296-1420) ad felvilágosítást.

A telken belüli bekötésekről a Városgazda Zrt.-nél lehet érdeklődni.

Tel.: 06-30-549-6922, e-mail: ugyfelszolgalat@varosgazda18.hu,

honlap: www.varosgazda18.hu.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat

www.bp18.hu – www.bp18.hu/csatornazas

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva