Csökkentenék Ferihegy szén-dioxid kibocsátását

Szerző • 2017-08-06 • Hírek, Közlekedés Csökkentenék Ferihegy szén-dioxid kibocsátását bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva669

A L’Air A projekt célja úgy csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, hogy közben a repülőtérre menő forgalom növekszik – olvastuk az orientpress.hu-n. Hunyadi István, a XVIII. kerület városigazgatója a Rádió Orientnek azt mondta, átvizsgálják, a reptéren dolgozók hogyan, milyen járművel jutnak el munkahelyükre, és ha van rá lehetőség, racionalizálják azt. 

A hozzáértők olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek egyben segítik a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér fejlesztését (tehát növeli is az ide vezető forgalmat), de ugyanakkor csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, ez utóbbiért ugyanis a közlekedés a felelős.

A városigazgató elmondta, első körben az itt dolgozók bejárását szeretnék egyszerre megkönnyíteni és összehangolni. Elkezdődött például a vasúti megközelítés tervezése, de szeretnék valamilyen formában az elektromos autókkal való közlekedést is népszerűsíteni.

A projekt költségvetése 2,3 millió euró, amelynek 85 százalékát az Európai Unió, 10 százalékát nemzeti társfinanszírozás keretében a kormány finanszírozza, így az önkormányzatnak csupán a maradék forrást kell előteremtenie.

A lap szerint energiahatékony középületek címmel egy projekt is indul a kerületben, ez is a széndioxid kibocsátás csökkentésére irányul. Ehhez egyedi megoldási javaslatokat dolgoz ki az ősszel induló Central Europe Program keretében a XVIII. kerület partnerével közösen. Ennek a projektnek a célja, a Pestszentimrei Vackor Óvoda energiahatékonyságának növelése – mutatott rá a szakember.

Fotó: MTI Jászai Csaba

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva