Csülkös bablevestől a töltött káposztáig

Szerző • 2017-09-11 • Hírek, Könnyű Csülkös bablevestől a töltött káposztáig bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva564

Több mint hetven csapat főzött a Bókay-kerti Napok Csülökfesztiválján, ahol a felnőttek mellett, 24 csapat részvételével a gyerekek is megmutatták főzőtudományukat. A legtöbb helyen bogrács alatt pattogott a tűz, de a grillezés kedvelői is kitettek magukért.

A Bókay-kerti Napok Csülökfesztivál első napján a főszerp a zenéé volt, míg a második napon a fakanalak forogtak.

Az első nap

A zenéé volt a főszerep a Bókay-kerti Napok pénteki nyitányán. A Csülökfesztivál szombati főzőversenyét megelőző délutánon elkészült a vidámpark, megkezdték a kiszolgálást a vendéglátó standokon. A Bókay-kert nagyszínpadja délutánra, kora estére egyre több látogatót vonzott, kisgyerektől, tinédzsereken és a 30-as, 40-es korosztályon át a nagyszülőkig.

A koncertek sorát a Jansi&Távoli Rockonok zenekar nyitotta meg. Az 1980-as évek rock számai közül többek között felcsendült néhány Horváth Charlie, Edda és Bikini „nóta” is.

A délután és az este az 1990-es évek popslágereit elevenítette fel. Az UFO Update formáció a 20 évvel ezelőtti korra jellemző pörgős, egy nyárra szóló, könnyen megjegyezhető szövegű dalokkal lépett fel. A Szerelem doktor, a Tarzan, a Nyár van, a Napolaj és a többi – az idősebbek szerint már két évtizede is inkább csak „ugrálós”, mint táncolható – dal, talán éppen az egyszerűségüknek köszönhetően meghozták a közönség jó hangulatát.

A V-Tech koncertjén a romantikáé volt a főszerep, a kora őszi estében a Homokba írt szerelem, a Ha megtehetném vagy a Vele minden jó című dalokat már az egymás kezét markoló fiatal és középkorú párok közül is sokan együtt énekelték Kecskés Tiborral, azaz Kefirrel.

A pénteki napot a TNT zenekar nagy sikerű élőzenés fellépése zárta, a koncertek között pedig Kucsák László országgyűlési képviselő kívánt jó szórakozást a két napra a fesztiválozóknak.

A második nap

A fesztivál nevéhez méltón legtöbben csülkös ételt készítettek, a bográcsokban rotyogott a pörkölt, a ragu, készültek a húsos-csülkös káposztafélék, és nem maradhatott ki a csülkös bableves sem.
A főzőfaluban a családi, baráti csapatokból sem volt hiány, de a XVIII. kerületi civil szervezetek, nyugdíjas és polgári egyesületek, iskolák és a politikai pártok csapatai is kivették a részüket a versenyből A Fidesz bográcsában csángó gulyás – ízletes babos, csülkös káposzta – készült, a Jobbiknál csülkös lecsó rotyogott, az MSZP bográcsaiban bajor káposztás ragu főtt.

Ezen a napon kikapcsolódni jött ki a Bókay-kertbe mindenki, nem számított, hogy ki a politikus, ki a tisztviselő és ki a hétköznapi polgár. A főző csapatokat délelőtt meglátogatta Ughy Attila polgármester és Kucsák László országgyűlési képviselői is, de mint azt a főzőverseny díjait később átadó képviselő elmondta „Csak semmi protokoll”, a jó hangulat és a kikapcsolódás a fontos.

Jó ebédhez a „nóta” is szólt, ezúttal két német nemzetiségi zenekar a Schütz Kapelle, majd a Heimattöne Kapelle révén. A tiroli dallamok, a német és szlovén polkák táncra hívták a közönséget és voltak, akik nem is tudtak ülve maradni. A tánc jó étvágyat csinált, ebéd után pedig le lehetett mozogni a kalóriákat. Ebben a kedves pantomim-bohóc is segített, szívesen táncolt időssel, fiatallal, és még egy kis vonatozásra is rá tudta venni a közönséget.

A Csülökfesztivál a Szeptemberi Kóstoló hagyományait tovább őrizve mégiscsak egy főzőverseny, így volt szigorú zsűri is, akik hősiesen végigettek mindent, amit eléjük tettek. Ez a zsűri elnöke, Kovács Lázár sztárséf kicsit rusztikusabban fogalmazta meg, de természetesen csak viccelt, mert mint elmondta, nem volt rossz étel.

Mindössze két bográcsban égett oda az étel, de ezek sem voltak rosszak, csak nem sikerültek – mondta Lázár Chef.

A fő kategóriában, a csülkös ételek között az Iciri-Piciri Bölcsőde csülkös töltött káposztája kapta meg az első díjat.

A főzőversenyen mellett természetesen a hagyományos vásári forgatag is rengeteg látogatót vonzott. A két színpadon egymást váltották a fellépők. Mohabá gitárosai, a Park Aerobic mindenkit megmozgató zenés tornája, a Gyáli Tűzmadarak BKSE Mazsorett Csoport bemutatója vagy a Városgazda Utánpótlás Akadémia sportbemutatója is népes közönség előtt zajlott. A vidámparkban, a pónilovaknál és az ugrálóvárakban pedig a szokásos, önfeledten játszó gyereksereggel találkozhattunk.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva