Csütörtöktől dolgoznak a mindent látó traffipaxok

Szerző • 2015-03-24 • Hírek, Közbiztonság, Közlekedés Csütörtöktől dolgoznak a mindent látó traffipaxok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva862

A VÉDA nevű gépek attól különlegesek, hogy nemcsak a gyorshajtást mérik, hanem automatikusan felismerik a rendszámot, számolják a forgalmat, észlelik a torlódásokat és ősztől már képesek lesznek rögzíteni a piroson való áthaladást, a záróvonal átlépését, a buszsáv jogosulatlan igénybe vételét, sőt, a be nem kapcsolt biztonsági övet is.

Csütörtöktől élesben is elkezdik figyelni az autósokat az intelligens traffipaxok – mondta az MTI-nek Jámbor István alezredes, az ORFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője egy hétfői sajtótájékoztatón, melyet stílusosan a közlekedési balesetek áldozatainak emlékművénél tartott.

traffipax02_bent

Az első 160 egység próbamérései februárban kezdődtek, de március 26-tól már bírságokat is kioszthatnak a felvételek alapján. Az uniós támogatással életbe lépő VÉDA mobil egységei az egész országban felbukkanhatnak, és az eddig rendszerben lévő 80 mobil sebességmérőt váltják ki.

A darabonként 5,7 millió forintba kerülő VÉDA beszerzését azért is támogatta az EU, mivel az Európai Bizottság deklarált közlekedésbiztonsági célja, hogy 2020-ra a 2011-es felére csökkentse a közúti balesetek számát. Magyarországon egyébként a 2013-ig folyamatos csökkenés megtorpant, míg 2013-ban 591-en haltak meg az utakon, 2014-ben már 626-an.

Bővebb információ az eszközről a police.hu oldalán ide kattintva!

MTI

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva