December végéig várják az ötleteket Budapest megújítására

Szerző • 2020-11-16 • Hírek, Közélet December végéig várják az ötleteket Budapest megújítására bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva70

A Fővárosi Önkormányzat a 2020-as tesztévben 1 milliárd forintot különített el részvételi költségvetés projektek megvalósítására. Ennek célja, hogy növekedjen az állampolgárok érdeklődése és tudatossága a helyi fejlesztésekkel kapcsolatban, valamint erősödjön a budapestiek és az önkormányzat közötti párbeszéd. A folyamat első lépése az ötletgyűjtési szakasz. Három meghatározott kategórián belül bármilyen ötletet be lehet nyújtani az otlet.budapest.hu oldalon december 31-ig.

A három kategória:

– Egész Budapest: az egész fővárost (de legalább 3 kerületet) érintő ötlet. Ebben a kategóriában 2 nagyobb ötlet megvalósítására lesz lehetőség, egyenként legfeljebb 250 millió forintos keretösszeggel. 

– Zöld Budapest: a fővárosi zöldterületek fejlesztését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást elősegítő ötletek. Ebben a kategóriában egy projekt költsége nem haladhatja meg az 50 millió forintot, alsó értékhatár nincs. A teljes keretösszeg 250 millió forintot tesz ki. 

– Gondoskodó Budapest: a társadalmi szolidaritást elősegítő vagy közösségfejlesztő javaslatok. Egy projekt felső értékhatára 50 millió forint, alsó értékhatár nincs, a kategóriára szánt teljes keretösszeg pedig 250 millió forint. 

A részvételi költségvetéssel a városvezetés célja, hogy jobban bevonja a budapestieket a város működtetésébe azáltal, hogy az önkormányzat költségvetésének egy meghatározott részéről nem az önkormányzat dönt, hanem a város lakói.

A részvételi költségvetés ötlete a brazíliai Porto Alegre városában született meg a ‘90-es években, és ma már világszerte elterjedt, és népszerű eleme a városkormányzásnak. Többek közt Bolognában, New Yorkban, Szöulban, Madridban, Párizsban különböző modellekkel működtetnek részvételi költségvetést. Az említett városok közül Párizs kimagasló sikere, valamint a város struktúrájának hasonlósága arra buzdította Budapest új vezetését, hogy a város részvételi költségvetését a párizsi minta alapján valósítsa meg. Ehhez nagy segítséget nyújtott, hogy az ötletek beadásához és a szavazáshoz szükséges szoftvert, a párizsiak bárki által, ingyenesen felhasználhatóvá tették, a Fővárosi Önkormányzat ezt a szoftvert alakítja át a budapesti igényekre.

Az ötletek benyútásához és további információért látogasson el a https://otlet.budapest.hu/ oldalra.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva