Díjazták a kerület építészeti alkotásait

Szerző • 2018-12-11 • Hírek, Közélet Díjazták a kerület építészeti alkotásait bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva369

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Építészeti-műszaki Tervtanácsa immár negyedik alkalommal díjazta az elmúlt évben tervtanácsi és településképi véleményezésre benyújtott tervek közül a legjobbakat. Az összesen 32 beadott terv közül 10 került be a versenybe, melyeket minőségük elismeréséül nyilvánosan is bemutattak a Herrich-Kiss villában. A díjátadón a meghívott építészek mellett jelen volt Ughy Attila polgármester, Lévai István Zoltán alpolgármester, Jankovits Vera főépítész valamint a Tervtanács tagjai, építészek, meghívottak.

Ughy Attila köszöntő beszédében méltatta a helyszínt, Pestszentlőrinc-Pestszentimre egyik legöregebb lakóépületét, a felújított és néhány hete rendeltetésének átadott Herrich-Kiss villát, ahol immár egy Kondor Béla Emlékszoba is helyet kapott. Hozzátette, ezek az ódon falak új ruhájukban fogadják most a Tervtanács díjkiosztóját, ahol a kerület legjobbnak ítélt építészeti alkotásai kapnak elismerést.

A polgármester kiemelte, hogy egy település arculatát az épített és az élő környezet együtt rajzolja le. Egy város, egy kerület akkor halad jó irányba, ha a település döntéshozói és polgárai a városképet úgy építik és fejlesztik, hogy annak esztétikai, funkcionális mivolta a jövőben is tetten érhető, és nem csak a jelenlegi, múló állapotukban látható, szerethető.

Ebben a kerületben mindig igyekszünk megtartani az értékeket, és kijavítani, felújítani, korszerűsíteni mindazt, ami elavult, vagy megkopott. Van elég dolgunk, de ez így van jól. Javítani, teremteni és alkotni közös felelősség és közös kaland. Büszkék vagyunk arra, hogy körünkben vannak tehetséges, elszánt, a szakmájukat élethivatásként és művészi szinten űző építészek, akik a kincseinket őrzik, amit pedig elrontottak az elődök, széppé teszik – mondta Ughy Attila.

Érzékeny alkalmazkodással

Jankovits Vera a 2017-es év legjobb 3 tervének díjátadása előtt elmondta, hogy az építészeti feladat súlyát szimbolizálva idén maga a díj is súlyos, egy bontott keramit tégla, gravírozott Budapest térképpel, benne a 18-dik kerület kiemelésével. A főépítész a versenyben eredményt hirdetett, s a nyerteseknek Ughy Attila polgármester adta át a díjakat.

A beadott tervek közül az I. díjat a Nemes u. 22. szám alatti ingatlanon tervezett új gyermekorvosi rendelő kapta, melyet az Incorso Építész- és Építőműhelyben Bencze Zoltán és Kiss Szabolcs tervezett. Mint a főépítész elmondta, a tervezési feladat Pestszentimre városközpontjában rendkívül összetett volt. A meglévő karakteres megjelenésű szakorvosi rendelőintézet mellé kellett az új gyermekorvosi- és fogorvosi szakrendelőt kialakítani, a városrészközponti tér megkezdett térfalának befejezéseként. A felnőtt szakorvosi rendelő ívelt megjelenése, anyaghasználata erős kötöttség. A terület másik karakterformáló jellege a döntően kisvárosias többnyire családi házas környezet. A terv az ívelt alaprajzi rendszert átértelmezve a telek beépítési vonalával követi a megkezdett irányt.

Az első díjban részesült terv egyszerre adott példaszerű választ mind a felmerülő téri igényekre, mind a kisvárosias és a családiházas környezethez való érzékeny alkalmazkodásra és ezzel pozitív irányba mozdítja Pestszentimre városközpontjának képét.

Elegáns megjelenéssel

A II. díjat a Benedek Elek utca 9. számú ingatlanra tervezett új, 36 lakásos lakóépület terve kapta, melyet Barta Ferenc, Kiss Róbert és Rogoz Péter tervezett. Alapkoncepciójuk szerint a tervezők kitűzött célja egy modern hangulatú társasház megtervezése volt. A meglévő telekadottságok gondos vizsgálata után a koncepcióterv három változatát mutatták be, melyek közül a Tervtanács azt a változatot javasolta kidolgozásra, amelyben a meglévő 4 darab 80 éves platán védelme érdekében az emeletes épülettömeg az utcával párhuzamosan, az előkerti beépítési vonalra került, illetve erre merőleges a tárolókat magában foglaló földszintes épületrész, mely elválasztja a földszinti lakások kertjét a felszíni parkolóktól. A lakásokhoz szükséges parkolókon felül a terv biztosít mozgássérült, illetve nagyobb méretű, rakodásra alkalmas parkolót is.

Az épület tömegformálása és megjelenése szempontjából a modern anyaghasználat, a trendi szalagszerű „hajtogatások”, és a keskeny erkélylemez elegáns, kortárs megjelenést kölcsönöz. Dicséretet érdemel az épület egyszerű, letisztult, minden divatos túlzástól mentes építészeti megfogalmazása.

Üde színfolt lehet

A Tervtanács döntése szerint III. díjat kapott a Wlassics Gyula u. 93. szám alatti ingatlanon tervezett új családi ház, melynek tervezője Szabó Ádám. Az épület terve egy négytagú család számára készült, olyan alaprajzi kialakítással, hogy a későbbiekben az emelet akár önálló lakrészként is működhessen. A bemutatott családi ház érdekes, új formavilágot mutat, mely visszafogott stílusával és igényes anyaghasználatával példamutató a kerületben. A ház közvetlen környezetének arculata változatos képet mutat, a megépülő lakóház üde színfoltjává válhat az utcaképnek. A kortárs és korszerű épület a településkép fejlődését pozitív irányba mozdítja.

A főépítész, gratulált a díjazottaknak, minden bemutatott terv készítőjének megköszönte a gondos munkát, ádvent kezdetén egyben áldott karácsonyt is kívánva minden résztvevőnek.

bp18.hu, B.Z.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva