Díjnyertes a lőrinci Boglárka Műhely

Szerző • 2015-12-19 • Hírek Díjnyertes a lőrinci Boglárka Műhely bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva933

Jézus születése, a betlehemi népi hagyományok, az advent és a karácsony kellékei, díszítőjegyei volt a témája a Betlehemi jászol című országos pályázatnak, amelyen a pestszentlőrinci Boglárka Műhely díjat kapott.

Jézus születése, a betlehemi népi hagyományok, az advent és a karácsony kellékei, díszítőjegyei volt a témája a Betlehemi jászol című országos pályázatnak, amelyen a pestszentlőrinci Boglárka Műhely díjat kapott. Kiss Natália baba- és Hegedüs Anita nemezkészítő két munkáját is díjazták, ők gyermeknevelés közben hódolnak hobbijuknak.
Csaknem kétszáz alkotótól, több mint háromszáz mű érkezett a pályázatra és mindössze harmincat ítélt érdemesnek a néprajzkutatókból és iparművészekből álló zsűri arra, hogy oklevelet és ajándékot kapjon.

A főrendező, a Magyar Kézművességért Alapítvány a díjazott munkákat kiállította a Budai Várban, a Magyarság Házában, ahol január 10-ig megtekinthetők. A két lőrinci alkotó gyerekkori barátok, egy Nógrád megyei kis faluban, a szép nevű Egyházasdengelegen nőttek fel és ott sajátították el a babakészítést. Budapesten alapítottak családot és elhatározták, hogy a fővárosban, gyermeknevelés közben, folytatják a népi játékok készítését. A Margó Tivadar utcában rendezte be Hegedűs Anita Boglárka nevű műhelyét egy családi házban és itt jön össze rendszeresen a két barátnő.

Lekötjük magunkat a szabadidőnkben, s míg a gyerekek alszanak, sorra születnek figuráink – avatott be a „hétköznapokba” Hegedűs Anita, az egyik díjazott. – Nem könnyű ilyen körülmények között alkotni, mert kicsik még a gyerekek és nagyon mozgékonyak, érdeklődőek, szeretnek varrni és horgolni, ezért mindig megneszelik, ha a műhelyben vagyunk, ilyenkor nehéz rábírni őket az alvásra…

Kiss Natália eredeti foglalkozása könyvelő, Hegedűs Anita pedig kertészmérnök, de laboránsként dolgozott egy filtergyárban szüléséig. A babakészítést még gyerekként a szülői házban, a nemezelést jóval később, már felnőttként autodidakta módon sajátították el. Közös munkájuknak meg is lett a gyümölcse, mert a Boglárka Műhelyt egyre jobban kezdik megismerni az országban, pályázatokon, amelyeken részt vesznek, szinte mindig díjazzák kreativitásukat. Kézműves foglalkozásokat is tartanak különféle intézményekben.

Elárulták lapunknak, hogy a Betlehemi jászol nevű pályázatra beadott két munkájuk 50-50 órát vett el szabadidejükből, de mint mondták, megérte, mert az elismerések nagyon fontosak a számukra, további alkotásokra inspirálják őket. A Háromkirályok látogatása című pályaművük figurái textilből, a Hódolat Betlehemben figurái pedig gyapjúból készültek.

bp18.hu, Temesi László

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva