Dinamikus kezdet, fogyó földutak – VIDEÓ

Szerző • 2019-07-09 • Fejlesztések, Hírek, Videók, Videók a tizennyolcból Dinamikus kezdet, fogyó földutak – VIDEÓ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva494

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata volt a legdinamikusabb a földutak leburkolására kiírt pályázatban foglalt kormányzati támogatás elnyerésére törekedve, ezért itt kezdődhetett el a Budapesti Útépítési Program kivitelezése. Az elkészült útszakasz július 8-i ünnepélyes átadásán Tarlós István főpolgármester is jelen volt – írta az eseményről a bp18.hu. Nézze meg a cikkben a WEBHÍRADÓ18 videóját is!

Régi vágya a főváros külső kerületeinek, hogy a még meglévő földútjaikat burkolattal lássák el. Az év elején 13 kerület kapott kormányzati támogatást ennek megvalósítására. Pestszentlőrinc-Pestszentimre is a pályázat nyertesei között volt, s ennek első látható eredménye a Kappel Emília utcában elkészült útszakasz.

Sikeresen pályáztak

Tarlós István az új típusú Budapesti Útépítési Program létrejöttéről és részleteiről beszélt az átadási ünnepség résztvevőinek. A főpolgármester ismertette, hogy a négyéves útépítési program keretében szilárd útburkolatot kapnak a budapesti földutak. Az első körben sikeresen pályázó 13 kerület összesen több mint 8,3 milliárd forintot költhet a földutak leaszfaltozására.

A négyéves program fideszes polgármesterek kezdeményezésére, a magam támogatásával és a kormányzat finanszírozásával indult el. A célja az, hogy a program végére Budapest minden belterületi földútja szilárd burkolatot kapjon. Az első körben támogatáshoz jutott kerületekben 181 földutat mintegy 41 kilométer hosszon látnak el a kivitelezők szilárd burkolattal – mondta Tarlós István.

Nagyszabású program

A főpolgármester hozzátette: a pályázók közül ezúttal a XVIII. és a XXI. kerület kapta a legnagyobb támogatást. Budapesten jelenleg még összesen 225 kilométer hosszúságú földút van, amelynek a program első fázisában 25 százaléka kap burkolatot. Pestszentlőrinc-Pestszentimre tehát sikeresen pályázott a kerületi földutak aszfaltozása érdekében, s a Miniszterelnökség az év elején döntött arról, hogy a XVIII. kerület 1,1 milliárd forintot kap erre a célra, amiből az első körben több mint húsz utcában 6 kilométernyi földutat látnak el szilárd burkolattal.
A főpolgármester azt is elmondta, hogy a XVIII. kerület rendelkezik a harmadik leghosszabb burkolatlan útszakasszal, ezért jelentősége van annak, hogy a nagyszabású program megvalósításának első üteme a Kappel Emília utcai útépítéssel kezdetét is vette.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre a kivitelezés gyorsítása érdekében a keret-közbeszerzési eljárást már korábban lefolytatta, ezért ebben a kerületben kezdődhettek el leghamarabb a kivitelezési munkálatok egész Budapesten – hangsúlyozta.

Hármas együttműködéssel

Ughy Attila a beszédében kiemelte, hogy egy közel egy évtizede tartó, példás és eredményes együttműködés újabb állomásához érkeztünk. Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere szerint az állam, a főváros és a XVIII. kerületi önkormányzat közös munkájának köszönhető, hogy egyre gyorsabb ütemben fogynak el itt a földutak, aminek köszönhetően magunk mögött hagyhatjuk a port, a sarat.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre zöld, családbarát kerületként népszerű célpontja az új lakhelyet választóknak, a fiatalok fészekrakásának, de a 2010 előtti időszakban az infrastrukturális fejlesztéseknek nem sikerült hatékonyan követniük a növekedés ütemét.

Az említett kormányzati, budapesti és kerületi együttműködés ezt a hiányosságot ma már minden elemében orvosolja – tette hozzá a polgármester.

Átgondolt tervezés

A régi, kiskertes üdülőövezetek örökségét, a földutakat tudatos és átgondolt várostervezési koncepció mentén kezdtük el felszámolni. A központi és az önkormányzati költségvetés útépítési forrásai mellett az első nagy lökést Budapest teljes körű csatornázási programjával sikerült megadnunk. Ebben a több mint kétéves beruházási ciklusban a fővárosban összesen 238 kilométernyi csatornát fektettek le, és több tízezer család életének minőségét sikerült javítani, nem is beszélve a környezet szennyezésének megszüntetéséről – hangsúlyozta a polgármester.
Hozzátette: ebben a projektben nem kevesebb, mint 90 kilométer csatorna jutott Pestszentlőrinc-Pestszentimrének, s a csatornaépítés befejezésével több mint 40 kilométernyi útszakasz újult meg teljesen.

A munka elkezdődött

Ughy Attila szerint egy közösség tagjai – ahogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgárai is – akkor érzik igazán otthon magukat, akkor érzik úgy, hogy fejlődik, gazdagodik és szépül a lakókörnyezetük, ha a mindennapjaik szintjén látják a változást. Amikor azt látják, hogy foglalkoznak a napi gondjaikkal is. Mint mondta, ezt az üzenetet a kormányzat, a főváros és a kerületi önkormányzat is megértette, és ma már tudatosan tervezik úgy a fejlesztési források elosztását, hogy az embereket a hétköznapok akadályainak legyűrésében is segítsék.

Ígérhetem, hogy amíg ez a hármas együttműködés fennmarad, sosem engedjük el a támogatásra szoruló polgáraink kezét. Sem itt a kerületben, sem a fővárosban vagy országszerte. A Budapesti Útépítési Program egy kormányrendelethez igazodva született, amely előírja, hogy 2022 végére nem lehet Budapesten szilárd burkolat nélküli utca. És nem is lesz. A munka elkezdődött – tette hozzá Ughy Attila.

Forrás: bp18.hu/B.Z.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva