Nyilvántartásba vett drónok repülhetnek csak januártól a HungaroControll alkalmazásával

Szerző • 2020-11-12 • Hírek, Közlekedés Nyilvántartásba vett drónok repülhetnek csak januártól a HungaroControll alkalmazásával bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva98

Januártól csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethető pilóta nélküli légijármű az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvényjavaslata szerint. A drónok kezelői a repülésbiztonság növelése érdekében a mobilalkalmazásból tájékozódhatnak a légtérhasználati lehetőségekről, a korlátozott vagy tiltott területekről – tájékoztatta az ITM az MTI-t. Az új előírások szerint a 120 grammnál könnyebb, a kezelőtől 100 méternél messzebbre eltávolodni nem képes drónok nem terjed majd ki a nyilvántartásba-vételi kötelezettség.

A minisztérium közlése szerint a pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos általános uniós előírások tavaly nyáron léptek hatályba. A repülésvégrehajtási, üzemeltetési feltételeket rögzítő, további rendeleteket idén júliustól kellett volna alkalmazni, a koronavírus-világjárvány miatt azonban ezt a határidőt 2020 végéig tolták ki.

Bizonyos részletszabályok megalkotása a tagállamok feladata maradt, az ITM javaslata az új hazai drónszabályozás törvényi szintű elemeit tartalmazza. A jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a drónokról és használóikról. A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják.

Lakott terület felett kizárólag eseti légtérben lehet pilóta nélküli légijárművet használni. Az eseti légtér legfeljebb hét napra szóló kijelölése a továbbiakban is a katonai légügyi hatóságnál kérhető, ennek hiányában a lakott területen belüli drónozás közlekedési szabálysértésnek minősül. A közlemény szerint az, aki engedély nélkül drónozik valaki házánál, magánlaksértésért is felelősségre vonható.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva