Egészségesebbek a 18. kerületi szépkorúak

Szerző • 2014-07-19 • Család, Egészség, Egyéb, Hírek, Könnyű, Polgármester, Programok Egészségesebbek a 18. kerületi szépkorúak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1172

A 18. kerületben élő hatvan év felettiek bizony egészségesebbek más kerületek adataihoz viszonyítva. – ez derült ki az önkormányzat által szervezett ingyenes szűrővizsgálat eddigi eredményeiből.

A július eleje óta három helyszínen – a Pestszentlőrinci, a Havanna-lakótelepen működő és a Pestszentimrei Termelői Piacon – zajló egészségügyi vizsgálatokra a vártnál sokkal többen érkeztek. Sokan nem is gondolnák, de ez a kezdeményezés, és egy-egy preventív vizsgálat bizony életeket menthet.

3005_0

Ughy Attila polgármester az egészségügyi szűrőprogram kapcsán az alábbiakat nyilatkozta: “2010-ben indítottuk a szépkorúakkal foglalkozó önkormányzati programunkat. Ennek egyik eleme az egészségügyi szűrés. Ilyen alkalmakkor lehetőséget biztosítunk számukra, hogy képet kapjanak egészségi állapotukról, továbbá kész beteg utat „adunk a kezükbe”, azaz vizsgálati eredmény mellé a javaslatot, melyik szakrendelésre menjenek.”

A program eredményéről, és az eddigi tapasztalatokról Tomaidisz Sophia, a 18. kerületi Vöröskereszt vezetője beszélt a tovabb18.hu oldalnak.

stethascope-heart

Milyen létszámmal vettek részt az ingyenes szűrésen?

A vártnál sokkal többen érkeztek. Ötven fő körüli érdeklődésre számítottunk, de már az első alkalomra hetvenen, a másodikra már plusz nyolcvanan érkeztek. Még a hétvégén lesz egy mérés és talán kétszáz fölé emelkedik az összlétszám. Meglepő, és örvendetes, hogy mennyire érdekli az itt lakó embereket az egészségük.

Mit hoztak ki a mérési eredmények?

A kerületben élők egészen egészségesnek mondhatóak. Érdekesség, hogy szerencsére kevesen jöttek magas vérnyomással. A vércukorral már többeknek volt problémájuk, mert elég magas értékek jelentkeztek. Mivel nem éhgyomorral jöttek, így ezek megtéveszthetőek is lehetnek, ezért továbbküldtük őket teljes laborvizsgálatra. Egészen jó eredményeket hoztak a koleszterin szint mérések, ugyanakkor az uraknál sajnos a vérzsír értéke jellemzően magas volt.

nyito2

Hányan voltak cukorbetegek, és mit javasoltak nekik?

Körülbelül a megjelentek 40%-nál mértünk magasabb cukrot, de inkább a nők körében volt jellemző. Négy főnél kibukott a cukorbetegség, úgy, hogy nem is tudtak róla. Ebben az esetben a jövőre nézve akár életet is mentett a szűrővizsgálat. Javasoltuk nekik, hogy figyeljenek oda az ételek mennyiségére, ne egyenek magas glikémiás indexű gyümölcsöket – mint például banánt, vagy szőlőt. Tanácsoltuk, hogy finomított cukrok helyett használjanak például nyírfacukrot.

Milyen útravalót kaptak még a megjelentek?

Felhívtuk a figyelmüket a rendszeres mozgás fontosságára, tegyenek naponta hosszabb sétákat. Sokan végeznek itt kerti munkákat, ezért jelentősen jobbak eredmények születtek, mint más, belvárosi kerületben. Jeleztük a vízfogyasztás fontosságát is, mert ebben a korban magasabb a kiszáradás veszélye, jobb odafigyelni. A magas vérzsírral rendelkezőknek pedig javasoltuk a zsírszegény étrendet.

original

Volt aki kimagaslóan jó eredményt ért el?

Nagyon meglepődtünk egy 89 éves nénin, aki makk egészséges volt. Elmondása szerint szalonnát szokott reggelizni, aztán kerti munkát végez.

Az egészség kulcsa az aktív élet…

Összességében mondhatjuk, hogy az aktívabb életet élőknél 10, akár 20 évvel később jelentkeznek az idősödő korral járó általános egészségügyi problémák. Erre nagyon ráigazoltak a kerület egészségügyi mérései.

 

(Ezért javasoljuk, látogassák meg a kerületben szervezett ingyenes sportprogramokat, a „Lendületbe Hozzuk!” program folyamatos, ingyenes edzéseit.)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva