Egészségügy, lakásügy, sport

Szerző • 2018-11-07 • Hírek, Közélet Egészségügy, lakásügy, sport bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva426

Az Egészséges Budapest Program (EBP) megvalósítása érdekében Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata együttműködési megállapodást köt az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal és a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft-vel. Az október 31-i rendkívüli testületi ülés első napirendi pontjában megszavazott határozati javaslatok mindegyike az EBP sikeres megvalósítását segíti.

Az önkormányzat többségi tulajdonában lévő XVIII. kerületi egészségügyi szolgáltató sikeresen pályázott az EBP kórház- és szakrendelő-fejlesztési programjára, amelyen 338,8 millió forintos támogatást nyert épületenergetikai korszerűsítésre, belső felújításra és eszközparkfejlesztésre. Az önkormányzat ehhez 10 százalék önrészt ad hozzá.

Fontos a megelőzés

A 2019-ben kezdődő és várhatóan 2021-ben záruló projektben első lépésként a Zsebők Zoltán Szakrendelő laboratóriumának műszaki felújítása és eszközfejlesztése történhet meg – mondta az ülést követően az egészségügyi szolgáltatót képviselő Simon Balázs gazdasági igazgató.

A Nemes utcai szakrendelő radiológiai részlegét az EBP révén egy új digitális röntgengéppel fejlesztik. A Zsebők szakrendelőben ugyancsak modern eszközöket kap a gasztroenterológia. Utóbbi beruházás rendkívül fontos a napjainkra népbetegségnek számító bélrendszeri megbetegedések kiszűréséhez és a rákos elváltozások idejekorán történő felismeréséhez. A program a tervek szerint a Zsebők Zoltán Szakrendelő külső nyílászáróinak cseréjével válik teljessé.

Korszerűbb lakások

A képviselő-testület A Fáy utca és környéke integrált szociális célú rehabilitációja című pályázathoz kapcsolódóan 475 millió forint saját forrás biztosításáról döntött a projekt megvalósításához. A felújítások 103 lakást érintenek, és a tervek szerint 2019-ben megkezdődnek. Ellenzéki kérdésre válaszolva Dömötör István alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat gondoskodni fog a felújításban éppen érintett lakásokban élők megfelelő ideiglenes elhelyezéséről.

Egy sportos kapcsolat

Az önkormányzat rendszeresen támogatja a helyi sportéletet. Pestszentlőrinc-Pestszentimre számos jól működő sportegyesülete révén méltán nevezheti magát sportos kerületnek. A képviselő-testület 2015-ben kötött együttműködési megállapodást a soroksári sportáruházat működtető Tízpróba Magyarország Kft-vel, és ahogy azóta minden évben, ezúttal is megszavazta a szerződés meghosszabbítását újabb egy évvel.

A megállapodás értelmében mindkét fél egymillió forinttal járul hozzá a kerületi sportélet fejlesztéséhez. Az önkormányzat partnerként közreműködik a 2019. május 18-ra az áruház területén tervezett Sportágválasztó megrendezésében.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva