Égre fel! Itt vannak a Perseidák, hullanak a “csillagok”

Szerző • 2020-08-12 • Hírek, Könnyű Égre fel! Itt vannak a Perseidák, hullanak a “csillagok” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva229

A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevőit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhőbe. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj, ezért a napokban érdemes éjszakánként az eget fürkészni, hogy a csillaghullásban gyönyörködjünk. 2020-ban augusztus 12-én 13-16 óra között éri el a csúcsot a raj, így 12-én este lehet a legtöbb hullócsillagot látni.

A meteorok, avagy hullócsillagok nem mások, mint apró por és törmelékdarabok, melyek a Föld légkörével találkozva a súrlódás miatt elégnek.

A Perseidákról az első infókat kínai csillagászoknak köszönhetjük, és a feljegyzésekből kiderül, hogy már 2000 évvel ezelőtt is észlelték az égi tüneményt. Angolszász nyelvterületen Szent Lőrinc könnyeinek nevezik őket, a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc emlékére.

A Perseidákra jellemző, hogy általában csomókban esnek, ami azt jelenti, gyakori, hogy 3-4 meteor hullik egymás után, majd kis szünet következik az újabb hasonló csomóig. Így maximum idején sem lesz egyenletes a meteorhullás, időnként csak tucatnyi, máskor pedig akár percenként is hullhat több.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva