Egy önkormányzat, ahol mindenki látja és érti a dolgát

Szerző • 2015-11-12 • Hírek, Közélet Egy önkormányzat, ahol mindenki látja és érti a dolgát bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1943

Egy évvel ezelőtt kezdte meg második ciklusát a XVIII. kerület polgári vezetése Ughy Attila irányításával. Az öt évre újraválasztott polgármestert személyes hitvallásáról, a jövőbeli városépítő munka részleteiről, valamint az elmúlt időszak általa legfontosabb tartott eredményeiről kérdeztük.

– El kell önt keserítenem, mert szoktam ugyan leltárt készíteni, de nem az eredményekről, hanem a feladatokról. Azt hiszem, ez inspirálóbb és gyakorlatiasabb hozzáállás, mivel nem engedi, hogy az ember „leüljön” és a múlton merengjen. Ugyanakkor a várospolitika nemcsak a mérlegkészítésekről és a leltárokról szól. Egy sor témában nagyon fontosak a számok, az adatok és a paraméterek, de vannak hasonlóan fontos dolgok, amikről nehéz a közgazdaságtan nyelvén, amolyan költség-haszon elvű számítások végeredményeként beszélni – kezdte a beszélgetést Ughy Attila.

Teraszváros

Mire gondol?

– Minden ciklus rövid, közép- és hosszú távú elképzelésekből, tervekből áll össze. Meggyőződésem, hogy akkor járunk jól, ha mindig a végső célt látjuk magunk előtt, és ahhoz igazítjuk az aktuális teendőinket. Csak akkor tudunk valódi, maradandó eredményeket hozó építkezést folytatni, ha lépésről lépésre haladva egymás után teljesítjük a feladatokat. A víziókban viszont kevés a számszerűsíthető mozzanat…

repul02_bent

Akkor számok nélkül, de milyen víziókkal indulunk neki a következő éveknek?

– Továbbra is a „karakter” az a kulcsszó, aminek a jegyében építkezünk. Azt szeretnénk, hogy a XVIII. kerületnek karakteres, másoktól jól megkülönböztető jellege legyen, hogy az adottságainkat minél jobban és minél ügyesebben használjuk ki. Olyan kerületet szeretnénk, amely túl azon, hogy vonzó és szerethető, egyesíti és egységesíti az erősségeinket. Ebben rengeteg eredményt értünk el, de továbbra is a kertvárosok és a nagyobb, úgymond urbanisztikusabb kerületrészek párhuzamos és együttes fejlesztésében hiszünk.

Ha jól emlékszem, egy szakmai beszélgetésen a vízió leírására a „teraszváros” szót használta.

– Igen, mert a terasz a lakások, a házak talán legszerethetőbb része, és a teraszváros kifejezés jól érzékelteti a szándékainkat: előttünk a kert, a maga természetességével, mögöttünk pedig a nappali, ahol mindig történik valami… Mi vagyunk Budapest terasza. Ha befelé indulunk, akkor a nyüzsgő városban, ha kifelé, akkor pedig a szívnek és léleknek egyaránt kedves zöldben találjuk magunkat. Nem beszélve arról, hogy kevés jobb dolgot tudok elképzelni, mint a teraszon ücsörögni és beszélgetni a családtagokkal és a barátokkal. Jó így együtt – ezt a mondatot, ezt az érzetet keressük.

A képviselő-testület most fogadta el a kerület 2030-ig tartó fejlesztési koncepcióját. Hogyan illeszkedik egymáshoz a teraszváros koncepciója és a stratégiai tervcsomag?

– Mindenben passzolnak egymáshoz, és az intézménykorszerűsítések, a közélet, az oktatás, a kultúra, a sport infrastruktúrájának folyamatos fejlesztése, a közösségi identitástudat erősítése mellett új tervekkel is számolunk. Ezeknek kiemelt pontja lesz a gyorsforgalmi út rendbetétele, a repülőtér és a belvárost összekötő kötött pályás közlekedés megvalósítása, a leendő Airport City előkészítése, de idesorolom a számos tervezett vagy éppen már folyamatban lévő közterületi fejlesztést is.

Közel a város szívéhez

Ha jól sejtem, ezekben a fővárosnak is nagy szerepe lesz.

– Az elmúlt időszakban a kerületi és a fővárosi önkormányzat eddig soha nem látott fejlesztéseket valósított meg Pestszentlőrinc-Pestszentimrén, és erre kell számítani a jövőben is. Sokan féltettek bennünket attól, hogy a forráshiányos gazdasági környezet miatt végleg a peremre kerülünk, és Budapest nem ébreszti fel az alvóvárosokat. Az elmúlt évek azonban bebizonyították, hogy ezt csupán a politikai provokálási szándék mondatta az ellenzék tagjaival. Ezzel szemben az az igazság, hogy sohasem voltunk ennyire közel a belvároshoz, és a kerületi városházán zajló példaértékű műhelymunka révén sohasem voltunk ennyire megbecsült tagjai a fővárosi közösségnek. Ennek az egyik legszebb példája egyébként a kerületi csatornázás, amelynek pár hete tartottuk meg a projektzáró ünnepségét. A tények magukért beszélnek.

csatornavideo_bent

A legfontosabb mérce

A csatornázás megvalósulása lépten-nyomon előkerül a közéleti diskurzusokban. Ezt tartja eddigi polgármesteri munkája legnagyobb sikerének?

– Közel sem. Nem gondolom, hogy a villanyszerelő különösen örvendezik, amikor sikeresen becsavar egy villanykörtét… Ez a dolga. Nekünk pedig az a dolgunk, hogy gondossággal, odafigyeléssel teljesítsük a lakosok érdekeit szolgáló kéréseket. Persze, hatalmas dolog, hogy harminc év után sikerült méterekkel emelni a kerület környezeti-közérzeti színvonalát, hogy szakítottunk a handabandázó városvezetői gyakorlattal, de az a minimum, hogy egy világváros kerülete teljesen csatornázott legyen. Mi tisztában voltunk ezzel, és nem is csináltunk mást, csak rendbe tettük a dolgokat. Ezzel magasra tettük a mércét, de erre meg azt mondhatom, hogy egy bizonyos szint felett már nem megyünk egy bizonyos szint alá. Én nem akarok, és nem is fogok elbújni a feladatok elől.

Tenni másokért

Egy évvel ezelőtt második polgármesteri ciklusát kezdte el. Máshogy indult neki, mint öt évvel ezelőtt?

– Amikor először léptem be polgármesterként a városházára, az volt az első gondolatom, hogy hogyan fogok majd innen kilépni… Akkor és most is azt tartom a legfontosabb mércének, hogy miként maradunk meg mások emlékezetében. Nem véletlen, hogy a 2014-es alakuló ülésen is azt hangsúlyoztam: a megítélésem attól függ, hogy mit teszek másokért. Ez nagyon fontos mondat, és ebben nem ismerek kompromisszumot.

Nemcsak fontos, de erős mondatnak is tűnik. Mennyire érhető tetten ez a szemlélet a mindennapi csapatmunkában?

– Az öncélúságot a művészetekben nehezen, a politikában egyáltalán nem bocsátom meg. Közkeletű tévedés, hogy a politika a politikusról szól. Tisztelettel jelentem: ez hamis és hazug kijelentés. A politika eredeti jelentése: közélet, és mint ilyen, társas viszonyt jelöl. A jó politikus a közélet részeként a többségért dolgozik, a rossz politikus pedig kevesekért a közélet finanszírozásában. Úgy érzem, hogy olyan önkormányzatot működtetünk, amelyben mindenki látja és érti a dolgát. Egyébiránt José Mourinhót tudom idézni, aki azt mondta: ha győzünk, az a játékosok dicsősége, ha vesztünk, az az edző kudarca. Őszinte alázattal mondom: tökéletesen egyetértek vele.

Nagy többséggel újraválasztott polgármesterként hogy látja: a pártszimpátia mennyiben befolyásolja az ön megítélését?

– Politikai nézetekre, azt hiszem, nincsen feltétlenül szüksége az embernek, de egy kevés igazságra okvetlenül. Ezt Ottlik Géza írta valahol, és hajlok arra, hogy ez a várospolitikára inkább érvényes, mint a nagypolitikára. A keresztény-konzervatív értékrend és politikai család nagyon fontos számomra: kijelöli azokat kereteket, amelyek között az ember gondolkozik és cselekszik. Ugyanakkor mindig rajtad múlik, hogy adott helyen, adott időszakban mihez kezdesz ezzel az útravalóval. Azt vallom, hogy nem szavazatokat kell gyűjteni, hanem olyan embereket, akik egyetértenek azzal, amit és ahogy csinálsz. Azt tapasztalom, hogy a kerületiek megbecsülik az értékmegőrző-értékteremtő szemléletünket. A választók elől nem lehet elbújni, és higgye el, a lőrinci-imrei polgárok e tekintetben sem szégyellősek. Akár az utcán, közértben, piacon, akár a Facebookon párthovatartozástól függetlenül jönnek oda hozzám, hogy a közös dolgainkról beszélgessünk.

onkormanyzat_kint

Ősz hajszálak

És mit mondtak legutóbb?

– Hogy a valóságban több az ősz hajszálam, mint ahogy azt a Városképben látják… De félretéve a tréfát: megnyugtató, hogy kortól és nemtől függetlenül kiállnak a munkánk mellett. Mindenki érzi (hiszen csak szét kell nézni), hogy ez a kerület már egy másik kerület; ez a kerület tényleg a kerületieké; ez a kerület ténylegesen és geometriai értelemben is egy olyan erős és öntudatos közösséget határol körül, amelyik megtalálta a saját hangját, a saját értékeit, a saját arcait és a saját munkamódszereit. Értékelik a törekvéseinket, értik a szándékainkat: a Gólyahír programtól kezdve a Nyugdíjas Akadémián át a közétkeztetés korszerűsítéséig, a közösségi élet epizódjaiig, a rendszeresített támogatásokig komoly elismertségnek örvendenek a programjaink. És talán, ami a legfontosabb: az emberek tudják, hogy az ajtók nyitva állnak, az ablakok mögött nem húzzuk be a függönyt, mert mi nyíltan, nyílt lapokkal játszunk.

Ha már terítünk… Miben kell még javulnia az önkormányzatnak?

– Lehet, hogy túlzottan pragmatikusnak tartanak, de személy szerint akkor lennék elégedett, ha a kerület úgy működne, mint egy szolgáltatóház. Ha a lakosok pontosan megrajzolt keretek között, kiszámítható minőségben kapnának meg mindent, ami a saját boldogulásukat segíti. Azt szeretném, ha a kerület, az önkormányzat nem a bürokratizmus szinonimája lenne, hanem a tettrekész, ha úgy tetszik, a fogyasztóbarát szolgáltatásé. Ennek érdekében egy sor innovatív fejlesztést már a közeljövőben is megtapasztalhatunk: elindul a kerület új honlapja, tovább erősödik a Facebook-jelenlét, kibővülnek az online ügyintézési körök. A magyar nyelv leleményességét kihasználva: a korszerűség korszaka köszönés nélkül köszönt be…
Önállóság és felelősségvállalás

Jubileumi évet ülünk: Pestszentlőrinc, Pestszentimre, a XVIII. kerület külön-külön és együtt is születésnapot ünnepel, de épp huszonöt éve alakult meg az első szabadon választott kerületi grémium is. Ez utóbbi évforduló milyen üzeneteket hordoz magában?

– Az önkormányzatiság elvének lényege pont arról szól, mint a mi elmúlt öt évünk: az önállóság nagyszerűségéről és a felelősségvállalás szükségszerűségéről. Hogy önállóan tudunk dönteni, és a döntéseinkért vállaljuk a felelősséget. Huszonöt évvel ezelőtt úgy és azzal álltunk neki, hogy a kommunista tébolyból kikecmeregve, a saját magunk érdekében végzett aktív alkotótevékenység és annak következményei határozzák majd meg a mindennapjainkat. A rendszer jól vizsgázott, legfeljebb a rendszer elemeivel voltak gondjaink. Most nem érzem ezt, most épp azt érzem: az 1990-ben felkínált lehetőségekkel ezekben az években tudunk élni leginkább. Csak dolgozni kell, és ki kell írni mindenhova, hogy a nemteljesítés megmagyarázása nem jelent egyet a teljesítéssel… Ha van munka, van eredmény is, ha nincs eredmény, akkor munka sem volt.

ughy_kint

Két jelentős szerződés

Nemrég a Belügyminisztériumtól megkapta „A köz szolgálatáért” érdemjel arany fokozatát. A laudációban többek között azt írták: „Profi politikus, a közösség következetes szolgálója, aki hatalmas munkabírással rendelkezik.” Mit szólt ehhez?

– Eddigi életemben két jelentős szerződést kötöttem. Születésem napján a Mindenhatóval, 2010-ben pedig a XVIII. kerülettel. Azt hiszem, eddig mind a kettőben jól állok, és rendben teljesítem a vállalásaimat. Ha ezt valaki észreveszi és díjazza, az külön öröm, és azt hiszem, hogy külön örömök nélkül jóval nehezebb volna megfelelnem.

bp18.hu, Sütő-Nagy Zsolt

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva