Egy ruszin festőművész tárlata nyílik a kerületben

Szerző • 2018-02-01 • Hírek, Művészet, Programok Egy ruszin festőművész tárlata nyílik a kerületben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva765

A Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat kiállítást rendez február 5-én hétfőn, 17 órakor Ujfallusy István festőművész alkotásaiból a PIK-ben.

A kiállítást megnyitja Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár. Közreműködik Hodinka vonósnégyes.

Ujfalussy István Kárpátalján a hajdani Ugocsa vármegyében Királyházán született 1932- ben. Általános iskolát Csehszlovák, majd magyarországi iskolában végezte, majd a munkácsi Tanítóképzőben magyar nyelvű tagozatán szerzett diplomát. Ezután általános iskolában tanított orosz és magyar nyelvet, irodalmat. 1952-ben vonult be a szovjet hadseregbe ahol a tiszti művelődési otthonban festőművészként szolgált. A festészet szeretete már kisgyermek korában jelentkezett nála, amely azóta is tart. 1956-ban nősült. Felesége Kuzma Irén ruszin nemzetiségű. Két orvos lányuk van akik Magyarországra települtek át. Néhány évvel később jött át Ujfalussy István és mint Marianna lánya úgy ő is Orosházán telepedett le. Azóta boldogan él és számtalan szebbnél szebb alkotások készülnek a mai napig. Szorgalma és a tájfestészet szeretete rendületlenül új képek készítésére inspirálja. A ma már 85 éves művész munkáit szeretnénk a nagyközönségnek megmutatni, hiszen szépségük önmagukért beszélnek.

Fotó: oroscafe.hu

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva