Egy tucat tűzfalat festenek le a Színes Város Budapest fesztiválon

Szerző • 2015-08-03 • Hírek, Könnyű Egy tucat tűzfalat festenek le a Színes Város Budapest fesztiválon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva879

A hungarikumokra és a főváros kreatív arcának bemutatására helyezi a hangsúlyt a második Színes Város Budapest művészeti fesztivál, amely augusztus 24-től egy hónapon át falfestésekkel és színes kulturális programokkal várja a látogatókat városszerte.

A Színes Város Csoport lengyel minta alapján találta ki az alapvetően falfestésre épülő fesztivált, amely más-más változatban ugyan, de már számos európai nagyvárosban létezik. Az idei budapesti programon a kortárs művészek csaknem egy tucat falfelületet fognak megfesteni harmincegy nap alatt.

„A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából készülő három fal témája azt a kérdést járja körül, hogy mit gondolnak a magyarokról a külföldiek” – mondta el Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a fesztiválhoz hasonló interaktív és innovatív programok még érdekesebbé és színesebbé, vonzóbbá teszik a fővárost az ide látogató több mint évi nyolcmillió turista számára.

Nádudvari Noémi, a Színes Város Csoport munkatársa, a program művészeti kurátora úgy fogalmazott: „A kultúra és az értékek közvetítése a képzőművészet eszközeivel a Színes Város számára misszió, amelyet egy ilyen fesztivál csak még jobban aláhúz.”

„Az alkotók többféle stílusban készítik majd el izgalmas festményeiket városszerte” – jegyezte meg a kurátor, aki elárulta: az, hogy az alkotások nagy kiterjedésű tűzfalakra kerülnek fel, nagy szerepet játszott a művészek kiválasztásánál.

Az eseményen elhangzott az is, hogy a fesztivál egyúttal az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) felvezető kampányának is a része lesz, ennek megfelelően a vásár nyitásához időzítették a falfestmények elkészítését is.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért is felelős államtitkára a programot beharangozó szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, hogy „A fesztivál koncepciója egybevág a minisztérium azon elképzelésével, hogy a fiatalabb korosztály tagjaival is jobban megismertessék a magyar kultúra értékeit és ennek egyik legjobb eszköze az, ha fiatal művészek maguk közvetítik ezeket saját szűrőjükön keresztül kortársaik felé.„

„A rendezvény jó példája annak, hogy egy közös ügyért miként tud összefogni az állami, az önkormányzati, az üzleti és a civil szféra” – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. Hozzátette: épp az ilyen rendezvények teszik szerethetővé és izgalmassá a fővárost. 

A fesztivált a Színes Város Csoport, a Földművelésügyi Minisztérium, Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Turizmus Zrt. együtt szervezi.

További részletek, érdekességek és programok ide kattintva!

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva