Egyezség után sincs egység

Szerző • 2014-08-25 • Egyéb, Hírek, Közélet Egyezség után sincs egység bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1231

A volt jelölt és a volt polgármester is felboríthatja a helyi baloldal nehezen létrejött megállapodását. Hosszas, kínos viták és vagdalkozások után még mindig nem lehet tudni, hogy a baloldali pártok ki mögé sorakoznak fel a kerületben az októberi önkormányzati választásokon. 

Papíron az MSZP-s Szaniszló Sándor indul a polgármesteri székért, ugyanakkor felmerült Ternyák András és Mester László volt polgármester neve is – utóbbi személyes sérelmei miatt vágna vissza egykori pártjának. A helyi baloldaliak tanácstalanok, és szerintük joggal vetik fel a kérdést: ha a vezetőik még a jelölésekben sem tudnak megállapodni, akkor milyen politizálásra készülhetnek a következő időszakban?

„Így nincs értelme összefogni.” „Ahol átnéznek rajtunk, ott önállóan indulunk.” „Nem fogunk könyörögni a szocialistáknak.” Az Együtt 2014 társelnökei, Szigetvári Viktor és Juhász Péter üzenték ezeket az ATV hírcsatornáján keresztül a nyilvánosságnak és választási szövetségesüknek, az MSZP-nek. A baloldali pártok a budapesti együttműködést ugyanis gyakorlatilag mindennap másképp képzelték el, és ezalól a XVIII. kerület sem kivétel.

Keserű baloldali vélemények

A tavaszi választási vereségek tanulságai nem józanították ki a baloldal pártjait: az önkormányzati választásokra létrehozandó együttműködéshez szükséges megállapodás az utolsó pillanatig váratott magára, és még most sem lehet tudni, hogy a főváros néhány részén (Angyalföld, Zugló, Óbuda) hogyan indulnak, és kiket támogatnak.
A megegyezést nehezítette a főpolgármester-jelöltségért folyó vita is: az elmúlt hónapokban a legkülönbözőbb nevek kerültek nyilvánosságra, és úgynevezett castingokon próbáltak alkalmas indulót találni. A marakodás természetesen „leszivárgott” a kerületekbe is, ahol a pártok vagy ugyanúgy nem tudtak megegyezni, vagy ha mégis, óvakodtak nyilvánosságra hozni a közös jelölt nevét.
A huzavonáról kiábrándultsággal számoltak be a baloldali lapok. Az augusztus 12-i lapzártával megjelenő Magyar Narancs például keserűen számolt be arról, hogy az aktuális szám lezárásáig gyakorlatilag minden páratlan órában érkezett újabb, az előzőt megcáfoló hír az egyezségről. A 168 óra augusztus 14-i számában fanyar jegyzetet és egy óvatos interjút szentelt a témának. Ez utóbbi Falus Ferenccel készült, akiről akkor még nem lehetett egészen biztosan tudni, őt tekinti-e a baloldal a hivatalos főpolgármester-jelöltjének. Mindkét cikk arra keresi a választ, miért nem tudnak józan megállapodásra jutni az ellenzéki pártok. Augusztus 12-én ugyanis – mint azt a már fentebb idézett ATV-s címek is sejtették – az Együtt–PM választási szövetség úgy döntött, hogy a szocialisták értetlensége miatt mégis önállóan indul a fővárosban, és ez borított minden addigi tervet.
A „nagy bejelentés” végül augusztus 15-én mégis megtörtént. Eszerint az MSZP, a DK, az Együtt és a PM együtt indul, s közös főpolgármester-jelöltjük Falus Ferenc.

A helyi MSZP egy hónapja döntött

A XVIII. kerületben – mint arról Kőrös Péter, az MSZP helyi frakcióvezetője lapunkat tájékoztatta – már több mint egy hónapja megszületett a döntés, de a fővárosi megállapodásig nem kívánták azt nyilvánosságra hozni. A Lőrinci Magazin nevű – impresszum nélküli, de vállaltan MSZP-s kötődésű – blog augusztus 17-én délután közölte: a kerületi baloldal közös polgármesterjelöltje Szaniszló Sándor, aki 2002–2010 között Pestszentlőrinc-Pestszentimre alpolgármestere volt, az elmúlt négy évben pedig képviselőként tevékenykedett a Fővárosi Közgyűlésben.

– Meglepődtem, hogy Szaniszló Sándor vette a bátorságot, és elindult a polgármesteri címért – mondta Fábián Rudolf, aki 2010-ig MSZP-s önkormányzati képviselő volt, de négy évvel ezelőtt komoly összeütközésbe került saját pártjával, amelyből ki is lépett. – Soha nem tett semmi olyan kiugrót, ami alapján alkalmas lenne, és a habitusa miatt sem tartom képesnek arra, hogy egy százezres kerületet vezessen. Szaniszló alpolgármesterként hol ezt, hol azt csinálta, elég szétszórt volt a korábbi tevékenysége. Én négy évvel ezelőtt azért léptem ki az MSZP-ből, mert úgy érzékeltem, hogy a Simon–Kőrös–Szaniszló triumvirátus nem a kerület, hanem a saját érdekeit szem előtt tartva dolgozik. Szerintem egy igazi baloldali érzelmű ember ma nem is érzi otthon magát ebben a pártban.
Fábián Rudolf szavait alátámasztja, hogy Szaniszló Sándor alpolgármestersége arra az időszakra esett, amelyet az elmúlt négy évben sokat támadtak és vizsgáltak, elsősorban az országosan is kiugróan magas, mintegy 10 milliárd forintnyi adósság felhalmozása miatt.
– Meggyőződésem, hogy a működés finanszírozható volt, mivel a bevételek is magasabbak voltak. Véleményem szerint az adósságot három év alatt vissza lehetett volna fizetni – reagált erre Szaniszló Sándor, aki szerint jelenlegi választási részvételét nem befolyásolja a korábbi két alpolgármesteri ciklus.
Mint elmondta, 2010 óta készül a polgármesteri feladatok ellátására. Négy évvel ezelőtt be kellett látnia, hogy a helyzet nem kedvez egy baloldali jelöltnek, ezért döntött a fővárosi munka mellett. Igazi kihívásnak azonban a polgármesterséget tekinti.
Szocialista forrásoktól úgy tudjuk, hogy a kerületi polgármesteri jelöltség kapcsán komolyan felmerült Ternyák András neve is, aki négy évvel ezelőtt egyszer már elindult a posztért. Az elsősorban a fiatalabb szocialisták körében népszerű MSZP-s politikus indulását azért tartanák jó ötletnek a párt berkeiben, mert Ternyák az elmúlt négy évben önkormányzati képviselő volt, így közelebbről ismeri a helyi ügyeket, mint Szaniszló, vagy éppen azok, akik a választási kudarcok után csupán belső pártpolitikai ügyekkel foglalkoztak.

DK: Nem kellett érvelgetni

Visszafogottan nyilatkozott a döntésről a Demokratikus Koalíció (DK) helyi elnöke, Ferencz István, aki 2006 és 2010 között – akkor még SZDSZ-es színekben… – alpolgármesterként dolgozott a kerületben. Bár korábban pletykák terjedtek el arról, hogy esetleg ő is pályázna a polgármesteri székre, kérdésünkre ezt határozottan cáfolta.
– Sok érv szólt mindenki mellett, de igazából különösebb vita nem volt arról, hogy Szaniszló legyen a jelölt, nem kellett érvelgetni – foglalta össze sommásan az ellenzéki egyeztetések történetét.
Arra a kérdésre, hogy mi lesz a baloldal megújulásával, ha ismét egy régi embert húznak elő, így felelt:
– A megújuláshoz nem feltétlenül új emberek kellenek. Új irányvonalak is segíthetnek a frissülésben.

Bosszúból térne vissza

A Demokratikus Koalíció az utolsó pillanatban írta alá a kerületi egyezséget. Mint később kiderült, nem véletlenül. A Magyar Nemzet ugyanis augusztus 21-én megírta, hogy a választásokon független polgármesterjelöltként elindulhat Mester László is. A 2010-ben súlyos vereséget szenvedő, azóta nyugdíjasként élő volt MSZMP/MSZP-s politikus a lapnak úgy nyilatkozott: még nem döntötte el, hogy indul-e a választásokon.
A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Mestert a DK is támogatná. Ferencz István erre így reagált:
– Hivatalosan aláírt megállapodásunk van.
Annyi azonban már most biztos: a 68 éves politikus manővere felboríthatja a balliberális oldal megállapodását – nemcsak helyi, de budapesti szinten is.
A PestiSrácok.hu hírportál értesülései szerint Mester nem függetlenként, hanem „egy szabadkőműves szellemiségben gyökerező egyesület, a Pátria Páholy támogatásával szállhat ringbe a polgármesteri posztért”. A lap szerint az elérhetetlen honlappal rendelkező szervezet már napirendre is vette az alapító okirat módosítását, hogy aktívan politizálhassanak.
A 2000-es évek elején a mentelmi jogától is megfosztott országgyűlési képviselő döntésének hátterében – információnk szerint – volt alpolgármesterével, Szaniszló Sándorral való kapcsolatának megromlása állhat. A zavaros ügyek miatt a támogatást folyamatosan elvesztő és a politikai pást szélére került Mester júliusban még a helyi MSZP elnöki pozíciójáért is elindult, de végül alulmaradt a Szaniszló által támogatott Fehér Gáborral szemben. Fehér Szaniszló polgármesteri jelölését támogatta, Mester azonban nem fogadta ezt el, ezért kilépett a pártból.
Mester László esetleges indulását a baloldalon sokan „személyes bosszúként” értelmezik, és többen azt is felvetik: ha az ellenzék még a jelölésekben sem tud megegyezni, akkor vajon milyen politizálásra készülnek a jövőben, és mit tudnának tenni a kerületért?

PM: Együtt, de külön

Petrovai László esetleges polgármester-jelöltségéről is szóltak korábbi hírek, de a képviselő-testületben függetlenként dolgozó, képviselőjelöltként ősszel azonban már a Párbeszéd Magyarországért színeiben induló képviselőből végül mégsem lett polgármesterjelölt.
– Olyan választási rendszert erőltettek ránk, amelyben csak akkor van esélye az ellenzéknek, ha egyetlen polgármesterjelöltet állít. A fővárosi szintű tárgyalások eredményeként ez a lehetőség kerületünkben az MSZP-t illeti, amely Szaniszló Sándort jelölte. A döntést elfogadva ezért az őt támogatjuk, saját jelöltünkként tekintünk rá – mondta Petrovai László.
Szigetvári Viktor az ATV Egyenes beszéd című műsorában Kálmán Olgának utalt arra, hogy az Együtt–PM alkalmas jelöltnek tartaná Petrovait, és csak a budapesti eredményes szereplés reményében nem indítják el Szaniszlóval szemben.

LMP: Saját utakon

Távol maradt a baloldali egyeztetéstől a Lehet Más a Politika (LMP), így a XVIII. kerületben is a saját útjukat járják. Amíg a másik négy párt helyi szervezete a fővárosi megállapodást várta, a kerületi LMP saját Facebook- oldalán augusztus 13-án közzétette a hírt: a közgyűlés egyhangú döntése alapján Kassai Dániel a párt polgármesterjelöltje.
– A fővárosban a 4K-val is együttműködik az LMP, de itt, a kerületben, valamennyi körzetben saját jelöltet állítunk – mondta Kassai Dániel, aki a közeljövőben kívánja ismertetni a Facebook-oldalon közzétettnél részletesebb programját.
Városkép

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva