Egyre több új aszfaltburkolat

Szerző • 2018-06-28 • Fejlesztések, Hírek Egyre több új aszfaltburkolat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva945

Három fontos utcaszakasz útburkolatának korszerűsítésére nyert jelentős pályázati forrást a XVIII. kerületi önkormányzat. Az Ady Endre, a Vörösmarty és a Teleki utca felújítása a maximálisan megszerezhető 50 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból és a hasonló összegű önkormányzati hozzájárulásból valósul meg ebben az évben.

Amint azt Lévai István Zoltán elmondta, a három helyszínen időszerű volt a rossz állapotú utcaszakaszok burkolatának cseréje.
A Vörösmarty és az Ady Endre utca felújítása már befejeződött, a Teleki utcában pedig júliusban kezdődnek meg a munkálatok – tájékoztatott az alpolgármester.

Új út, kevesebb pocsolya

A pestszentimrei Ady Endre utcában a Törvény utcai kereszteződéstől a Vezér utcáig mintegy 365 méteren újították meg az útburkolatot. A régi útpálya felmarását, a megfelelő felülettisztítást és -kezelést követően 6,5 centiméter vastagságban terítették le az aszfaltréteget.

Térképpel is követhető a fejlődés
Az útfelújítások minőségi változást hoznak az adott utcában élők életében. Pestszentlőrinc-Pestszentimrén folyamatos az utak és közterületek fejlesztése. Zajlik például a Haladás és a Balassa utca által határolt terület további felújítása, és egész évben tart a járdaprogram. A földutak szilárd burkolattal történő ellátását egy tavaly kidolgozott, kormányzati támogatású ötéves program foglalja magába.
Az internet segítségével egy útépítésről, -fejlesztésről szóló, száraznak tűnő hír azok számára is érdekessé válhat, akik a kerületben járva látják az új állapotot, de nem tudják azt mihez viszonyítani. Pedig a fejlődés például a Google térképén is megfigyelhető, aki szívesen nézegeti az utcaképeket, az az új állapotot az internetes térkép gyakran 5–10 éves felvételeihez viszonyítva is megbizonyosodhat a pozitív változásokról.

Az út két oldalát süllyesztett szegélysor zárja le. Az esővíz elvezetésének megoldása minden útépítésnél az egyik legfontosabb feladat. Ez a megfelelő mértékű kétirányú lejtésnek köszönhetően az Ady Endre utcában és a többi helyszínen is megoldott.

A Havanna-lakótelepet határoló Vörösmarty utcában hasonló módon újult meg a Csapó utca és a Reviczky Gyula utca közötti valamivel több, mint 600 méteres szakasz. A különbség talán csak annyi, hogy itt az új aszfaltréteggel fedett út két oldalán kiemelt szegélysor fut végig.

Időszerű változás

A Teleki utca gyűjtőútként működik, és az évek folyamán egyre növekvő forgalom miatt tönkrement az útpálya. A munkák júliusban az Üllői út és a Nefelejcs utca közötti területen kezdődnek meg. A felújítandó közel 700 méteres útszakaszon a másik két helyszínhez hasonlóan készül el az új aszfaltréteg. A járdák, a kapubehajtók és a szegélyek nagyobb részt megmaradnak, de a behajtókat úgynevezett K-szegéllyel csatlakoztatják az útburkolathoz. A tervek szerint az Aranyeső utcánál lévő csomópontban forgalomlassító küszöb segíti majd a biztonságosabb közlekedést.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva