Egyre többen komposztálnak

Szerző • 2019-10-02 • Hírek, Zöld környezet Egyre többen komposztálnak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva757

Több mint négyszer annyi kerületi lakos vette át az önkormányzati pályázat keretében igényelhető komposztálóládákat, mint tavaly. Ez azt mutatja, hogy az itt élő kerttulajdonosoknak fontos a fenntartható kertészkedés – írta a bp18.hu.

Nem, ne tessék cipelni, ez több mint tíz kiló, segítek – ez a mondat szeptember 28-án hangzott el a Piac téren felállított rendezvénysátor mellett. Ughy Attila polgármester igyekezett a segítségére lenni egy szépkorú hölgynek, aki több mint hatszáz kerületivel együtt élt a lehetőséggel, és az önkormányzat pályázata révén ingyenesen elérhető komposztálóedényt igényelt.

A komposztálás – ma már azok is tudják, akik nem kertészkednek – egy olyan biológiai folyamat, amelynek során a szerves hulladék humuszszerű anyaggá alakul. Ez pedig javítja a termőtalaj szerkezetét, táplálja a növényeket, ráadásul a hatása tovább tart, mint a műtrágyáé. Aki tehát házilag komposztál, egyfelől helyben, vagyis szállítási költség nélkül szabadul meg a szerves hulladék egy részétől, másfelől ugyancsak ráfordítás nélkül kiváló minőségű házi trágyához juthat, ami hasznosítható a kertművelésben.

Nem csoda hát, hogy évről évre egyre többen vesznek részt ezen a pályázaton. Az igényekhez az önkormányzat is igazodik: tavaly 150 kerületi lakos vihetett haza ilyen edényt, idén egészen pontosan 659 – a tapasztalat szerint zömükben pestszentimreiek.

A ládák kiosztásában Ughy Attila mellett az önkormányzat zöld programjának megvalósításáért felelős Dömötör István alpolgármester is segédkezett.

Forrás: bp18.hu/K.Gy.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva