Éjjel mossák le kerületünk fasorait

Szerző • 2015-02-09 • Hírek, Könnyű Éjjel mossák le kerületünk fasorait bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1116

Február utolsó hetében kezdődik a fővárosi parkok és fasorok fáinak tél végi lemosó permetezése. A 18. kerületben március 3-án és 4-én a Gyömrői, Ferihegyi és Üllői utak fasorait szabadítják meg az áttelelő kártevőktől. A permetezések alapvetően az éjszakai órákban történnek, így a gyalogos és közúti forgalmat nem zavarják a munkálatok, de az éjszakai séták során azért tessék figyelni!.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. fasor fenntartásért felelős szakemberei mintegy két hét alatt végzik el a kezelésükben lévő több mint 10 ezer fa növényvédelmét, melyek között a kőris, a japánakác, a juhar, az ostorfa valamint a hárs a leggyakrabban előforduló fafaj.

permet01_bent

A lemosó permetezésre azért van szükség, hogy a fás részeken, kéregrepedésekben áttelelő kártevők – takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek, amerikai lepkekabóca – számát gyérítsék.

Az alkalmazott szer közterületi felhasználásra engedélyezett, környezetbarát készítmény. A leggondosabb munkavégzés közben is előfordul azonban, hogy a szer a parkoló autókra hullik. A permetezőszer az autóban semmilyen kárt nem okoz és az első autómosáskor – plusz költséget nem okozva – eltávolítható, könnyűszerrel lemosható.

A permetezőszer hatásmechanizmusára jellemző, hogy paraffinolaj tartalmánál fogva megfullasztja a kártevőket. Hogy ezt a hatását mind jobban kifejthesse, magas dózisban, nagy légmennyiséggel kell kijuttatni, így a szer a kártevők áttelelő alakjait vastagon befedi, körbevonja. Természetesen, a FŐKERT munkatársai mindeközben figyelemmel kísérik a fák fejlődését, s korai kilombosodás esetén a dózist csökkentik.

A tél végi lemosó permetezés csak az áttelelő kártevők ellen hatásos, a vegetációs időszakban megjelenő vagy felszaporodó kórokozók és kártevők technológiai szintű vagy eseti jellegű intézkedést kívánnak.

(Címlapkép: retrofm.hu)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva