Ékszerművészek nyitnak ablakot az autisták felé

Szerző • 2015-09-27 • Hírek, Közélet Ékszerművészek nyitnak ablakot az autisták felé bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1615

Autista alkotók rajzai, festményei inspirálták a Filter Galéria neves ékszertervező művészeit, akik az alkotásokból különleges ékszereket készítettek a Mosoly Otthon Alapítvány számára. A kézzel készített nyakláncokból, brossokból, fülbevalókból és gyűrűkből az alapítvány egy aukció keretében több mint 20 millió forintot gyűjtött össze. Az alapítvány a korábbi aukciók segítségével több, mint 100 millió forinttal támogatta az autistákon segítő lakóotthonokat.

A jótékonyságot és a kortárs művészetet ötvözi a Mosoly Otthon Alapítvány legújabb kezdeményezése: a Filter Galéria 18 kortárs ékszertervezője az általuk választott autista művész alkotásaiból merített ihletet, és készített egyedi, máshol nem kapható ékszereket. Az inspirációul szolgáló rajzok a Jaksity György által létrehozott Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) speciális művészetterápiás foglalkozásain készülnek.

A MOHA alapítója a szeptember 24-én rendezett sajtóeseményen, a budapesti Brody Studios-ban elmondta, hogy az országban és a világon egyedül ez a program biztosít olyan foglalkozást, amely minden tekintetben megfelel az autisták igényeinek.

autista01_bent

”Nem azt keressük, hogy ki tudja élethűbben lerajzolni Rómát egy helikopterrel, hanem azt, hogy mit akar elmondani valaki, aki csak rajzokkal tud kommunikálni. Azt gondoljuk, hogy a rajzok elemzése a későbbiekben olyan új, személyre szóló terápiát fog szülni, amire nincs példa a világon. Ez ambiciózus cél, amihez komoly források és szakmai együttműködésre van szükség, de ez a jövő zenéje. ” – mondta Jaksity György.

Kortárs művészek ékszerei segítenek az autistákon

Az alapítvány jelenleg közel 7 ezer darabos rajzgyűjteménnyel rendelkezik, az alkotások száma pedig folyamatosan nő. A korábbi aukciókon összesen 376 rajzot sikerült eladniuk. A nyakláncokra, gyűrűkre, fülbevalókra és brossokra pedig az alapítvány éves aukciós estjén lehetett licitálni, ahol az ihletet adó képek is kalapács alá kerültek.

Az Est több mint 20 millió forintos bevételéből az alapítvány az autista lakóotthonok működését, az autista fiatalok életkörülményeinek javítását, illetve az immár 6 autista lakóotthonban elérhető művészeti program fenntartást támogatja:

autista_bent

”Amikor az első aukcióra készültünk 2010-ben, akkor volt olyan barátom, aki azt mondta, hogy gyerekrajzokra nem lehet egy aukciót felépíteni, de szerencsére ebben nem lett igaza. A mait leszámítva eddig 160 millió forint bevételünk volt aukciókból, ebből 100 millió forint jutott az otthonoknak, 30 millió pedig azoknak a képzőművészeknek, akiket azt gondolom, hogy szintén nem becsül meg eléggé a magyar társadalom. Támogatói révén és egyéb forrásokból közel 50 millió forinttal támogatta a MOHA az otthonokat” – mondta az Jaksity György, aki a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke is egyben.

autista02_bent

A papírtól az ékszerig

Az aukcióra felkért ékszertervezők hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába, hiszen olyan ékszereket kellett megalkotniuk, amelyeken nemcsak az autista művész, de a saját stílusuk is visszaköszön. Az együttműködés ötlete Kárpáti Róberttől, a több Magyar Formatervezési Díjat elnyerő, nemzetközi kiállításokon is résztvevő művészt tömörítő Filter Galéria tulajdonosától és Tarr Hajnalkától, a Mosoly Otthon Művészeti Program vezetőjétől származik.

A kortárs ékszerek értékét az anyagon túl a mögötte lévő gondolat, a befektetett munka és egyedisége határozza meg. A művészeknek továbbá az együttműködés során meg kellett érteni egy autista alkotási módszerét, ami mindenképpen kihívást jelentő feladat.

A cél érdekében a tervezők különleges módszerekhez folyamodtak:

autista04_bent

„Sajnos nem volt alkalmam találkozni az alkotóval, úgyhogy fogtam egy ceruzát meg egy papírt, és elkezdtem másolni a rajzokat, hogy megtudjam, milyen érzés ilyen spirálokkal telerajzolni egy oldalt. Közben sok dologra jöttem rá, például, hogy marokra kell fogni a ceruzát, és hogy valószínűleg balkezes az alkotó. A mozdulatra koncentrálva próbáltam többet megtudni a rajzolóról.” – mesélte Krausz Diána, tervező.

Az alapítvány estjén részt vettek az alapítványt támogató művészek: Gryllus Dorka, Osvárt Andrea és Kovács Krisztián is.

„Gyönyörűek lettek az ékszerek, amiket ezek az igazán különleges rajzok inspiráltak. Az alapítvány munkájában az fogott meg, hogy igyekeznek előnyt kovácsolni a hátrányból, a hátrányos megkülönböztetéssel pedig nekem is gyakran szembe kellett néznem a munkám során. Örülök, hogy a magam eszközeivel én is hozzájárulhatok az alapítvány céljaihoz” – mondta Osvárt Andrea.

szinesznok_bent

Jótékony dizájntermékek

A művészeti foglalkozásokon születő kiemelkedő alkotások nemcsak ékszereket inspiráltak, hanem az alapítvány márkájának, az Autistic Artnak a termékein is megjelennek. Az autista alkotók motívumai hernyóselyem sálakon, selyemruhákon, valamint papír-írószereken köszönnek vissza. Idén különleges csokoládé- és borkollekciókkal is jelentkezik az Autistic Art: Luka Enikő, Bolyki János és az Etyeki Kúria egy-egy bora, valamint az első autizmusbarát csokoládé manufaktúra, a Kockacsoki két válogatása is bekerült a kínálatba.

”2015-ben a Young&Rubicam-mel egy új márkakoncepción kezdtünk el dolgozni, ennek eredménye egy teljesen új logó. A koncepció alapvető lényege, hogy nem csak saját gyártású termékekben gondolkozunk, hanem olyan vállalati partnereket keresünk, akik nálunk lényegesen nagyobb volumenben gyártanak és értékesítenek, és ezen keresztül lényegesen megnő az a potenciál, amin keresztül bevételeket fogunk generálni, amivel támogatni tudjuk az otthonokat. A kommunikációban is eljutunk olyan vevőkhöz is, akikhez ma még nem.”

autista08_bent

A Mosoly Otthon Alapítvány

A Mosoly Otthon Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 11 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül a Mosoly Otthon Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art dizájn divatmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva