Élen a diáksikerekben

Szerző • 2014-07-30 • Hírek, Könnyű, Kultúra, Oktatás Élen a diáksikerekben bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1464

Budapest XVIII. kerülete, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre területén működő iskolák igazán büszkék lehetnek az itt tanuló diákjaikra, és értelemszerűen pedagógusaikra is. A fiatalok ugyanis számos megmérettetésen kiváló kerületi és országos, sőt, több esetben nemzetközi sikereket érnek el.

Zene és tánc

A tánc és a zene a kultúránk egyik fontos alappillére. A kerületünkben szerencsére kiváló és nemzetközi szinten is elismert művészek és csoportok alkotnak, érnek el kimagasló sikereket. Gondoljunk csak az egyedi stílusával világot meghódító Botafogo Táncegyüttes fiataljaira, vagy a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola évtizedek óta töretlen sikereire, vagy a többi kerületi oktatási intézmény eredményeire.

18.teblab2

2012-ben például 33 együttes közül bizonyult a legjobbnak a pestszentlőrinci Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium gyermekkórusa a belgiumi nemzetközi kórusversenyen, illetve a MÜPA Budapesti Nemzetközi Kórusversenyén is arany oklevelet szereztek. 2014-ben az ország egyik legrangosabb, Ádám Jenőről elnevezett dalversenyen a Dohnányi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola két énekese, Kiss Judit Anna, valamint Molnár Anna végzett korcsoportja első helyén.

karmester_palca

Élen a tanulásban, élen a sportban

Több mint 40 éve adja át a főváros az Élen a tanulásban, élen a sportban kitüntetéseket. Az elismeréssel a tanulóifjúság valamennyi korosztályát meg kívánták szólítani, ezért általános, középiskolás és főiskolás, egyetemista hallgatók is elnyerhetik azt. Természetesen a 18. Kerületi diákok sem hiányozhatnak évről évre a díjazottak közül; 2013-ban például Benczenleitner Bence atléta és kézilabdázó, a Kassai Általános iskola diákja kapott kitüntetést.

dscf2722

Irodalmi eredmények; költészet és retorika

Évek óta megrendezésre kerül nyolc közép-kelet európai ország részvételével a „Vitázik a világ ifjúsága” elnevezésű nemzetközi retorikai verseny. A német nyelven kiírt vitavetélkedőn Bartha Regina, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanulója idén 2. helyezést ért el, így Magyarországot képviselheti a Varsóban megrendezésre kerülő nemzetközi fináléban. A Darus Utcai Magyar–Német Két Tannyelvű Általános Iskola meseversenyt szervezett a Grimm-év alkalmából, a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium pedig a szokásos versmondó versenyét tartotta meg a Kondor Béla Közösségi Házban. Budapest több kerületéből, de még határon túlról is érkeztek, a kerületi iskolák diákjai pedig kiváló eredményeket értek el.

Grimm-Piroska-DW-Kultur-Hamburg

Tanulmányi versenyek – jó szereplések

Természetesen a klasszikus tematikus tanulmányi versenyek sem maradnak el. A Bókay Árpád iskola például közel húsz éve Országos Biológiaversenyt hirdet, amivel az iskola tisztelegni szeretne névadója emléke előtt. De rendre helyezést érnek el kerületi diákok az országos Bolyai matematikai csapatversenyen. 2013-ban például országos 3. helyet szerzett a Brassói iskola 3. osztályos és a Kastélydombi iskola 6. osztályos csapata. De szépen szerepeltek a Kandó és a Vörösmarty iskola diákjai is.

xx.bolyai-janos-matematika-verseny-munkacs

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva