Élethosszig tartó tanulás

Szerző • 2014-06-11 • Család, Egyéb, Könnyű, Polgármester, Programok, SzórakozásHozzászólások (0)2979

Iskolapadba ülni és a világ újdonságairól, a trendekről és környezetünk jelenlegi történéseiről tanulni sosem késő és felesleges. Ezt bizonyítja a Zsigmond Király Főiskola kutatómunkája is, amely hatására 2011-ben elindult a Nyugdíjas Akadémia. Ez a szabadegyetem azt tűzte ki céljául, hogy folyamatosan képzi az 50 pluszos korosztályt, és a nyugdíjasokat. Itt a 18. kerületben is.

Ughy Attila polgármester kezdeményezésére 2012-ben indult el itt, a 18. kerületben ez a rendkívül népszerű, és a helyi lakosok számára teljesen ingyenes képzés. A program már országos szinten több mint 2500 hallgatóval büszkélkedhet. A tananyagok és témák folyamatosan bővülnek, így mindig van új, és érdekes, amivel a résztvevők megismerkedhetnek.

10398671_708492145873576_5376286576165480392_n

„Szerencsére itt ebben a kerületben nagyon magas a tanulási igény és az érdeklődés. A szombat reggel 9 órakor kezdődő előadásra rendszeresen megtelik az önkormányzat díszterme a 80-100 fős hallgatósággal.” – mondta Dr. Jászberényi József a Zsigmond Király Főiskola intézetvezetője.

cropped-original

A Nyugdíjas Akadémia előadásai különböző,  az idősebbek számára érdekes és fontos témákkal foglalkoznak. Van például kultúrtörténeti, fogyasztóvédelmi, jogi, családon belüli erőszakkal kapcsolatos vagy az időskori diszkriminációval foglalkozó előadás is. De a vállalkozó kedvűek különböző tanfolyamokat is elvégezhetnek. Van például idegen nyelvi oktatás, így a négy szinten zajló 6 féléves angol nyelvi képzés után akár középfokú nyelvvizsgát is tehetnek a hallgatók. De választható környezetvédelem, geopolitika, művelődéstörténet, művészettörténet és vallástörténet témakör is.

Books

„Mi az időskori emberek oktatását sokkal professzionálisabb szinten végezzük, mint a többi művház vagy nyugdíjas klub. Ennek oka, hogy egy tudományos geronto adragógiai kutatómunka alapján zajlik a tanításuk, amelyet magasan kvalifikált egyetemi előadók végeznek. A kurzusok pedig ezeknek az előadásoknak az anyagait dolgozza fel, mégis teljesen különállóan. A XVIII. kerületben kilenc tanfolyam indult el, amely a helyiek igénye szerint lett összeállítva. Így kerül be például  a jövő évi programba az orosz nyelv oktatása is.” – tette hozzá Dr. Jászberényi József, a program vezetője.

graduation

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva