Elhunyt Brenner Jánosné

Szerző • 2015-07-13 • Hírek, Közélet Elhunyt Brenner Jánosné bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1004

Életének 88. évében elhunyt dr. Brenner Jánosné Becker Zsuzsanna okleveles építészmérnök, aki többek között a Lakatos úti lakótelep egyik tervezője volt.

Egy-egy család a harmonikus, szeretetben gazdag életével csodákra képes. A Brenner családra mindez halmozottan igaz. Talán a sors hozta úgy, hogy férj és feleség azonos hivatást választva építészmérnökként alkotott maradandót sok-sok ember örömére. Kerületünk is gazdagodott az akkori korra nem jellemző „családi vállalkozás” nemes alkotásával, a Lakatos úti lakóteleppel.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a XVIII. kerület első modern lakótelepéről szól a történet. Dr. Brenner János tervei alapján épült, s a tervezésért 1964-ben Ybl-díjjal jutalmazták az építészt.

A tervezés folytatásában a hölgyekre jellemző szépérzék és praktikusság tette még élhetőbbé a lakótelepet. Az építész érzékenyen és gyorsan reagált egy-egy olyan alapvető lakossági elvárásra, mint például az iskola megépítésének szükségszerűsége. A Lakatos úti általános iskola, amely 1999-ben Eötvös Loránd fizikus nevét vette fel, az idén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. A bölcs tervezői előrelátást mi sem bizonyítja jobban, mint hogy öt évtized elteltével is funkcionális, „testreszabott”, modern oktatási intézménynek számít.

Dr. Brenner Jánosné, a Lakatos úti lakótelep típusterveinek adaptálásával, az Üllői úttal párhuzamos magas épület, az általános iskola tervezésével és nem utolsósorban a mindennapok közösségi életét segítő tágas zöldterületek beillesztésével szakmailag felkínálta a „Lakatoson” élőknek a lokálpatriotizmust és lakóhelyük ismerten nagy szeretetét.

bp18.hu, G.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva