Jöhet a dugódíj Budapesten

Szerző • 2015-09-20 • Hírek, Közlekedés Jöhet a dugódíj Budapesten bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva770

Elkerülhetetlen a dugódíj bevezetése Budapesten – közölte Tarlós István budapesti sajtótájékoztatóján. Eddig két javaslat született, a tervek szerint akár 2,5 milliárdos bevétellel is lehetne számolni, melyből a közösségi közlekedést fejlesztenék.

A főpolgármester, Tarlós István elmondta, hogy jelenleg kétféle javaslat van a dugódíj bevezetésére. Az egyik szerint a főváros teljes közigazgatási területén alkalmaznának egy “Budapest-matricát”, amelynek az éves ára 5000 forint, havi ára pedig 450-500 forint lenne.

A másik javaslat egy kétlépcsős, kombinált rendszert jelent, amely keretében egy szűkebben vett belvárosi zónában egy második díjat is bevezetnének – ismertette.
Közölte, a fővárosi kerületi polgármesterek és szakemberek javaslata alapján a “Budapest-matricára” épülő rendszer bevétele évente 700-800 milliós lenne, de ha azt a budapesti lakosokra is kiterjesztenék, akkor 2-2,5 milliárdos bevételt is hozna.

A szűkebb belvárosra vonatkozóan még nem határozták meg, hogy milyen mértékű díjat lehet bevezetni. A bevételt a közösségi közlekedés finanszírozására fordítanák.
Tarlós István megjegyezte azt is, hogy az ügyben a BKV finanszírozása, az utazási kedvezmények átalakítása mellett a dugódíj ügyében is a kormányfőhöz fordul. Szólt arról is, ha az állam is támogatja a javasolt rendszer bevezetését, akkor jogszabály-módosításra is szükség lesz.

A bevezetés időpontjára és a belső zóna elképzelt határára vonatkozó kérdés kapcsán a főpolgármester türelmet kért, de azt elmondta, hogy a belső zóna határáról még két elképzelés van. Korábban a városvezetés azt próbálta elérni az Európai Uniónál, hogy ne kelljen bevezetni a dugódíjat.

MTI

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva