Elszállítják az utcákról az üzemképtelen járműveket

Szerző • 2015-04-09 • Hírek, Közélet Elszállítják az utcákról az üzemképtelen járműveket bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1120

Amennyiben a jogosulatlanul utcán tárolt, üzemképtelen autókat, gépjárműveket a tulajdonosok a felszólítást követően sem szállítják el a 18. kerületből, úgy a törvényi rendeletben foglaltak szerint a Közterület-felügyelet viszi el, melynek minden költségét a tulajdonos állja majd.

A napokban a kerület jegyzője elrendelte Pestszentlőrinc-Pestszentimre közigazgatási területének teljes átvizsgálást az utcán jogosulatlanul tárolt üzemképtelen járművek ellenőrzése miatt. Alább olvashatják az intézkedésről szóló közlemény ide vonatkozó részeit.

“Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentirme közigazgatási területén – a Közigazgatási és Hatósági Iroda Közterület-felügyeletének nyilvántartása alapján – aránytalan módon megnőtt a jogosulatlanul tárolt gépjárművek száma.

A jogosulatlanul elhelyezett járművek ilyen módon célpontot nyújthatnak az autófeltörés elkövetőinek, a rongálóknak is, ezáltal nemcsak környezetünket és a közterület rendjét zavarják, hanem bűncselekmények és szabálysértések elkövetésére is alkalmat adnak. Az üzemképtelen gépjárművek közterületen való jogosulatlan tárolásának visszaszorítása érdekében a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási és Hatósági Iroda Közterület-felügyeleti csoportja intenzív ellenőrzést kezdett” – írja közleményében Molnár Ildikó címzetes főjegyző.

roncs02_bent

“Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a Fővárosi Közgyűlés Budapest Főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI.4.). számú rendelet 49. § alapján az üzemképtelen járművek közterület-használati hozzájárulás nélkül közterületen – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – nem tárolhatók. A gépjármű üzemben tartója az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles haladéktalanul eltávolítani a közterületről.

Üzemképtelen gépjárművet közterület-használati hozzájárulás nélkül csak mellékútvonalon és legfeljebb 10 napig szabad tárolni. A közterület-használati hozzájárulást a gépjármű üzemben tartója a tárolás helye szerint illetékes önkormányzattól kérheti” – fojtatódik a levél.

roncs03_bent

“A közúti közlekedés biztonságának és zavartalanságának megteremtése érdekében kérem, hogy minden gépjármű-tulajdonos vagy üzembentartó ellenőrizze a gépjárműve forgalmi engedélyének érvényességét, illetve a jármű műszaki állapotát. A jogosulatlanul elhelyezett személygépjárművek tulajdonosát, üzembentartóját levélben értesíti a Közigazgatási és Hatósági Iroda Közterület-felügyeleti csoportja.

A felszólítások kézhezvétele után amennyiben a gépjármű továbbra is jogosulatlanul a közterületen található, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 59. §-ban foglaltak szerint a Közterület-felügyelet gépjárművet elszállítja. A gépjármű közterületről történő eltávolítása az üzemben tartó költségére történik.”

(Címlapkép: jarokelo.hu)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva