Elveszettnek hitt rajzok – Árvay Zolta kiállítása

Szerző • 2015-11-11 • Hírek, Művészet Elveszettnek hitt rajzok – Árvay Zolta kiállítása bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1814

Ceruza és toll címmel nyílt meg Árvay Zolta kiállítása a Lőrinci Nagykönyvtárban. Az irodalmi ihletésű tárlat a vidám, füstös csapszék mélyére néz. A tárlat november 30-ig tekinthető meg.

Robert Burns skót költő, dalszerző egy napon barátaival bepillantott a helyi kocsmába, ahol fittyet hányva világi és egyházi tilalmaknak „vidám csavargó-társaság, itta el ringye-rongyát: dörögve-pörögve úgy járták éktelen, hogy rázta a tánc a tepsit a tűzhelyen” – hangzik a Vidám koldusok című hangzatos kantáta, amely több mint harminc évvel ezelőtt Árvay Zolta képzőművészt is megihlette.

arvay_bent

Ekkor készültek el ugyanis a versben bemutatott belevaló, csípős szájú csavargókat megörökítő grafikák, amelyeket az alkotó éveken át elveszettnek hitt. Nemrégiben azonban egy hatalmas könyvkupac alján rábukkant a söntést támasztó jó kedélyű, összeboruló koldusokra, akik most a Lőrinci Nagykönyvtár kiállításának gerincét adják. Két oldalukon azonban egy olaszországi tanulmányút tónusos tollvonásokkal készült képei adnak kontrasztot, melyeken egy csendes, ódon kisváros, Lucca házait és a környéket, valamint a közeli táj varázsát örökítette meg az alkotó, meggyőző rajztudással.

arvay01_bent

A tárlatot Bakonyvári M. Ágnes méltató szavai nyitották. Bár a művészettörténész nem tudott jelen lenni a megnyitón, közvetített kérdései a képek fontos részleteit boncolgatták, és gondolkodásra sarkallták a jelenlevőket. A kiállítás nyitvatartási időben november 30-ig tekinthető meg a Lőrinci Nagykönyvtárban.

bp18.hu, Csernai Mariann

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva