Emlékezés a száz éve elhunyt nagyjainkra

Szerző • 2019-05-05 • Hírek, Kultúra Emlékezés a száz éve elhunyt nagyjainkra bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva463

Hogy mi a közös Bókay Árpádban, Eötvös Lorándban és Szemere Miklósban? Nos, azonkívül, hogy a magyar tudományos, illetve kulturális életben alkottak maradandót, mindhárman száz évvel ezelőtt távoztak el az élők sorából. Május 16-án a Herrich–Kiss-villában, a Tomory-nap keretében emlékeznek meg róluk, színes programokkal várva az érdeklődőket – olvastuk a bp18.hu oldalon.

A Tomory-nap ötlete egy évvel ezelőttre vezethető vissza, ugyanis a múzeumalapító Tomory Lajos halálának huszadik évfordulója alkalmából vetített képes előadásokat szervezett az intézmény. A program olyan sikeres volt, hogy idén is megrendezik az eseményt, egy-egy téma köré épített programokkal, előadásokkal, így tisztelegve az alapító előtt. Ezúttal – május 16-án 17 és 19 óra között – a kerülethez valamilyen szálon kötődő, száz éve elhunyt Eötvös Lorándról, Bókay Árpádról és Szemere Miklósról is megemlékeznek a szervezők. A látogatók kipróbálhatnak néhány egyszerű fizikai kísérletet, emellett tanulmányozhatnak egy-egy Eötvöshöz, Szemeréhez és Bókayhoz köthető, a múzeum vitrinjeiből elővett emléket, relikviát.

Előadások
Timár Gábor: Eötvös Loránd – A Föld megismerése felé
Dr. Székely Mózes: Eötvös Loránd, a sportszervező
F. Nagy Veronika: Eötvös Loránd Pestszentlőrincen
Heilauf Zsuzsanna: Bókay Árpád – szabadkőműves az első világháborúban
Pápai Tamás: Szemere Miklós – a sportimádó különc

Az előadók között szerepel Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője, aki közérthetően és érdekesen fog beszélni az Eötvös-ingáról. Az ELTE sportegyesületének, a BEAC-nak az alelnöke, Székely Mózes a sportszervező Eötvöst mutatja be. A múzeum munkatársai felidézik Eötvös Loránd pestszentlőrinci kötődését, Bókay Árpád szabadkőműves tevékenységét és a különc Szemere Miklós sportszeretét.
A regisztrációhoz kötött programra elsősorban felnőttek és középiskolás diákok jelentkezését várják. Jelentkezni a 290-1585-ös telefonszámon és a muzeum@muzeum18ker.hu e-mail címen lehet.

Forrás: bp18.hu/Gáll Anna

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva