Épül a hiányzó csatornahálózat

Szerző • 2014-06-08 • Csatornázás, Fejlesztések, HírekHozzászólások (0)1865

Megoldódnak a kerületi csatornázási problémák. A fővárosi beruházás a 2013-as év második felében indult. Az indulásról, a projektről:

A kerületünkben 90 kilométer csatorna hiányzik, ami kiemelkedően nagy szám Budapesten. Az emésztővel, derítővel felszerelt ingatlanokról a szennyvíz elszállítása bonyolult, költséges, ráadásul a csatornázatlan ingatlan nem felel meg a modern élet követelményeinek. A főváros nagy volumenű beruházásának köszönhetően hamarosan megszűnik ez a probléma.

Hálózat épül

A Fővárosi Közgyűlésben már 2003 decemberében napirenden volt Budapest teljes csatornázásának ügye. A projekt megvalósításához megbízható pénzügyi alapot kínáltak az akkor megnyíló uniós források, ezért az eredeti tervek szerint 2010-re elkészültek volna a munkálatokkal.
A pályázati feltételek azonban közben változtak, így lehetőség nyílt arra, hogy a főváros egy átfogóbb projektre nyerjen pénzt. Egy közgyűlési határozat egyesítette a korábban kidolgozott „Budapest teljes körű csatornázásának befejező szakasza” és „Dél-Buda szennyvízelvezetése és tisztítása” projekteket. Az új terv címe „Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése” (BKISZ) lett, s azzal sikeresen tudtak részt venni az uniós támogatású Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázaton.

Ughy Attila szerint meg kell vizsgálni, hogyan lehet segíteni a telken belüli rákötést

A szükséges 25-28 százalékos önrész nagyobbik felét a főváros teremti elő, 6 százalékos arányban azonban a kerületnek is hozzá kell járulnia. A március 21-i ülésen a képviselő-testület arról döntött, hogy az önkormányzat vállalja a ráeső önrész (mintegy 600 millió forint) kigazdálkodását. Ezzel egy régóta várt korszerűsítési projekt kezdődhet meg a kerületben.

− A jelenlegi információk szerint a helyi beruházás az év második felében kezdődhet meg, és a munkálatok jelentős része a 2013–2014-es év fordulójára esik majd – tájékoztatott Ughy Attila a testületi ülésen.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a jog szerint a beruházónak a telekhatárig kell elvinnie a csatornabekötést, a telken belüli bekötés költségei a tulajdonost terhelik.

− Kérem a képviselő-testületet, hogy a beruházással kapcsolatos koncepciók kidolgozásakor foglalkozzon azzal a kérdéssel is, hogy az önkormányzat hogyan tudná támogatni azokat az ingatlantulajdonosokat, akik nem rendelkeznek a telken belüli bekötéshez szükséges összeggel – mondta.

A munkálatok kerületen belüli ütemezéséről később születik döntés. A teljes projektnek 2015. június 30-ig kell befejeződnie a fővárosban.

forrás: bp18.hu

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva