Érdemes vállalkozni a helytörténeti sétára

Szerző • 2018-05-12 • Hírek, Közélet, Programok Érdemes vállalkozni a helytörténeti sétára bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva299

A Herrich–Kiss-villától a Gloriett-lakótelepig – ez a címe a május 26-i helytörténeti sétának.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre 2011-ben csatlakozott az Urbitális Majális fővárosi kulturális eseménysorozathoz. Azóta minden évben szervezett helytörténeti sétát Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Múzeum vezetője és Kardos Gábor, a Települési Értéktár Bizottság tagja, egykori önkormányzati képviselő.

A program keretében szervezett séták, vezetések egyre népszerűbbek, a Legyünk hűek az örökséghez! mottó jegyében alkalmanként akár 30–40 érdeklődő rója a XVIII. kerület utcáit – nem csak kerületiek –, ismerkedve az épületek és a helyszínek történetével, sokszor felfedezve olyan értékeket, amelyekre a hétköznapokban nem figyel fel az ember.
Idén május 26-án 15 órakor indul A hagyományok és napjaink világa – A Herrich–Kiss-villától a Gloriett-lakótelepig elnevezésű séta az épülettől, vagyis a múzeum leendő székhelyétől (Margó Tivadar utca 116–118.). A felújítás alatt álló villa kezdi visszanyerni egykori fényét. Az elmúlt évek rekonstrukciós munkáinak eredményeként – eddig mintegy 40 millió forint pályázati és saját forrás segítségével – a belső terek fokozatosan felveszik egy igazi múzeum hangulatát.

A program során a résztvevők megismerkedhetnek a Grassalkovich Antal által építtetett barokk kápolnával is. A műemléki védettségű épület kis huszártornyában ma is az eredeti harang található, amelyet 1800-ban öntetett az akkori birtokos Mayerffy család.

A túra a Gloriett-lakótelepen érinti a kerület egyik legsikeresebb iskoláját is. A Gloriett Sportiskolai Általános Iskola jelenleg a dél-pesti régió egyetlen olyan köznevelési típusú sportiskolája, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság Sportiskolai Programigazgatósága is támogat. A Besence utcában ipari emlékeket keresnek fel a sétálók. Meglátogatják Stieber József „restaurátorműhelyét”, ahol az ipari gépész életre kelti a régi nagygépeket, Dutra traktorokat.

Mivel a programban épületbejárás is lesz, a szervezők azt kérik, hogy az érdeklődők regisztráljanak a Tomory Lajos Múzeum telefonszámán (290-1585) vagy a muzeum@muzeum18ker.hu e-mail címen.

bp18.hu, P.A.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva