Érteni is a hitet

Szerző • 2019-09-08 • Hírek, Közélet Érteni is a hitet bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva649

Új pap szolgál augusztus 1-jétől a pestszentlőrinci Szent Erzsébet- plébániatemplomban. Erdős Attila ezt megelőzően Tahitótfalu plébánosa volt, ahol öt esztendőn át látta el az ottaniak lelki szolgálatát. A kerületbe újonnan érkezett atyával beszélgettünk – írta a bp18.hu.

Mondjon néhány szót magáról. Mely plébániákon szolgált, mielőtt a kerületbe jött?

– Budapesten születtem 1976-ban, s itt kezdtem a papi szolgálatomat. Káplánként Albertfalván, ahol a Don Bosco Katolikus Általános Iskolában tanítottam, majd Tahitótfaluba kerültem, az első önálló helyemre. Onnan helyeztek át ötévnyi szolgálat után vissza, Budapestre.

Mennyiben más egy tanító pap élete, mint egy „nem tanítóé”?

– Igazából sosem voltam „tanító pap”. Albertfalván volt a plébánia területén egy katolikus általános iskola, ahol többet tanítottam, mint Tahitótfaluban, ahol csak állami iskola volt, heti egy hittannal. Itt, Lőrincen, a plébánia területén világi hitoktató tanít, ebben az idén nem tervezek változást. Ennyiben más lesz az életem, de egy pap életében nem a tanítás a fő.

Érezzék jól magukat

Egyelőre ismerkedik az új plébániával. Mit tapasztalt, milyenek a hívek, milyen változásokat tervez? Magyarán: milyen feladatok várnak önre?

– A hívek nagy szeretettel fogadtak, hiszen már jó ideje oldallagosan látták el a plébániát a Pestszentlőrinci Főplébániáról. Egy másik, nagy plébánia mellett nem tudtak annyi energiát fordítani Erzsébettelepre, amennyit a hívek igényeltek. Sok mindent lehet tehát csinálni, de ma még kevés a konkrét tervem. Nem tudom, minek örülnének a hívek. Az biztos, hogy télig meg kell oldani a templom fűtését, mivel tavaly tönkrement a régi, s amúgy is elavult, drágán üzemeltethető. Most dolgozunk a megoldáson, s bízom benne, hogy a kivitelezés is lezajlik novemberig. Emellett a hangosítást kell megoldani, mert az nagyon visszhangos. Fontos, hogy aki eljön a templomba, jól érezze magát, és értse is, ami ott történik. Ezért nem csak technikai eszközökkel lehet sokat tenni.

Bizonyára lelki kapcsolattal is.

– Igyekszem a liturgia méltó végzésével, igényes prédikációkkal tenni a hívek élő istenkapcsolatáért. Szintén ezt a célt szolgálja, hogy szeptembertől vasárnaponként kilenckor lesz mise, ami sokkal több embernek jó, mint a délutáni időpont.

Foglalkozni a gyerekekkel

Gondolom, elsődleges célja a hívek felé fordulás.

– Természetesen, hiszen sok a család és a gyerek Erzsébet- és Bélatelepen. Szeretném őket összefogni családos közösségekben, s a gyermekekkel is foglalkozni a misék alatt és után. Erre már vannak lelkes önkéntesek, remélem, hogy a lelkesedésük sokáig megmarad. Fontosnak tartom, hogy aki templomba jár, értse is a hitét. Ezért felnőttek számára is lesz hittan, folytatódnak az eddigi bibliaórák. Szomorú, hogy évek óta nem volt gyerekek első áldozása Erzsébettelepen, ez ellen mindenképpen tenni kell. Az is biztos, hogy a hittanon és a miséken kívül is kell foglalkozni a gyerekekkel. Lesznek számukra kirándulások, foglalkozások, lesz filmklub és sok minden más is. Ezzel együtt meggyőződésem, hogy nem kell agyonzsúfolni programokkal az egyházközséget.

Aki keresi, megtalálja

Úgy hallom, nyit az emberek felé.

– Olyannyira, hogy néhányan már tudják, hogy nem kell a kapunál csöngetni, elég, ha a bejárati ajtón kopognak. Ha itthon vagyok, nyugodtan bejöhet hozzám bárki… És én sokszor itthon vagyok. Szívesen elmegyek a hívekhez is, ha valaki az otthonában szeretne beszélgetni velem, de a templom elé mindig is kimegyek a misék után.

Ez valóban a „nyitás politikája” lesz.

– Így van, így lesz ez jól. A plébánia telefonját bárhol fel tudom venni, ahol van internet, ugyanígy az e-maileket is bárhol el tudom olvasni. Aki keres, megtalál, én pedig keresem, hogy megtaláljam azokat, akik nem keresnek engem. Ez a legfontosabb.

Forrás: bp18.hu/R.F.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva