EU pályázatok II. rész – A pályázatírás és elbírálás

Szerző • 2014-07-31 • airLED, EU, Fejlesztések, Pályázat, Polgármester, RE-SEEties, urbACT EU pályázatok II. rész – A pályázatírás és elbírálás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva4115

A 18. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata jelenleg három EU pályázatban is vezető partnerként szerepel, amely egyedülállónak mondható a térségben. Egy Európai Uniós projekt első lépése a pályázati lehetőségek kiválasztása, majd azt követi az elbírálási szakasz.

Az URBACT Re-Block, az AirLED és a REE-SEEties projektek esetében kerületünk kiemelt vezető partnerként szerepel. De ennek az előkelő pozíciónak egy hosszú pályázati és elbírálási szakaszban kellett megfelelni. Alábbiakban az uniós pályázatok kiválasztási és az elbírálási folyamatokat mutatjuk be.

pályázat

A pályázat kiválasztása

A 18. kerületi önkormányzat egy stabil partnercéggel dolgozik, akinek a feladata a pályázati ügyintézés teljes folyamatának koordinálása. Egy EU pályázat kapcsán két lehetőség adódik. Az első, amikor az önkormányzat vezetősége által kitalált és fontosnak tartott, megvalósítandó konkrét ötletekre keresnek pályázati forrásokat és lehetőségeket. Másik eset, amikor a pályázattal foglalkozó cég folyamatosan figyeli az aktuális felhívásokat, és jelzi amelyhez érdemes lenne csatlakozni. A felek utána közös konzultációk során egyeztetik a versenyképes javaslatokat, majd döntés születik a konkrét pályázat beadásáról.

Együttműködő partnerek felkutatása

Pályázat előtt fontos lépés a nemzetközi kapcsolatrendszer alapos vizsgálata. Az Európai Unió által kiírt pályázatok úgynevezett transznacionális típusú programok, azaz országok és nemzetek felett álló projektek, amelyek egyik alapfeltétele a különböző országok együttműködési hálója. Tehát az önkormányzatnak minden esetben együttműködő partnereket kell találjon a pályázatai beadásához és megvalósításához.

Making-A-Business-Meeting-Effective

Kutatások és a pályázati anyag kidolgozása

A pontos témakiválasztást, célmegfogalmazást és a programba illesztést követően a szakértő munkatársak és a partnerek bevonásával megkezdődik a pályázati anyag szakszerű és részletes kidolgozása. Ez minden esetben egy kutatómunkát és a célok reális feltérképezését igényli. A pályázatírási folyamat intervalluma projektenként eltérő lehet, függően az anyagok összeállításától, vagy a szakértői vélemények begyűjtésétől, és a partnerek egyeztetésétől. Általában egy pályázat megírása minimum kettő-három hónap munkát jelent.

Elbírálás és szerződéskötés

Egy 7 éves költségvetési ciklus alatt, általában három hullámban történik pályázati felhívás. Ebben a mini ciklusban történik a pályázatok befogadása, illetve azok elbírálása. A pozitívan értékelt pályázati anyagok szereplőit rangsorolják, és ennek alapján megtörténik a szerződéskötés, és a felelősök kinevezése.

 

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva