EU pályázatok III. rész – A programirodák és a vezető partneri szerepek

Szerző • 2014-08-02 • Egyéb EU pályázatok III. rész – A programirodák és a vezető partneri szerepek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1129

A 18. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata büszkén mondhatja el magáról, hogy három kiemelt EU projekt esetében is a legelőkelőbb, vezető partnerként szerepel.

Az URBACT Re-Block, az AirLED és a REE-SEEties projektek esetében kerületünk kiemelt vezető partnerként szerepel. De hogy pontosan mit is jelent ez a valóságban, és milyen szerepköröknek és feladatoknak kell az Európai Unióban megfelelnünk, azt most részletesen bemutatjuk.

valtozasok-a-palyazati-rendszerben-2014-2020-kozott-19739

A programirodák és titkárságok

Az Európai Uniós pályázatok és az ahhoz kapcsolódó projektek szigorú nemzetközi protokoll szerint működnek. Minden programnak van egy programirodája. Ez az igazgatóság vagy titkárság az amely egy adott országból irányítja a folyamatokat (URBACT – Párizs; Közép-európai – Bécs; Délkelet Európai – Budapest). Innen végzik a koordinációs feladatokat, és az operatív szervezést, illetve a magasabb szinten lévő hatóságokkal is innen tartják a kapcsolatokat, kérik az engedélyeztetéseket.

Az igazgatóság nyilvántartja és ellenőrzi a projekteket, és ha az adott időszakban mindent rendben találnak, akkor ők azok, akik biztosítják az éppen aktuális forrásokat – általában féléves időszakokban. Minden projekt esetében van egy kiemelt vezető partner amely közvetlen kapcsolatban áll a programirodával, és összeköti az igazgatósággal a további partnereket.

European-Union_500

A vezető partner; a 18. kerület

Négy Európai Uniós pályázatból három elnyert pályázat esetében is egyedülálló módon Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata kiemelt vezető partnerként szerepel. Ughy Attila polgármester, mint aláíró és projekt felügyelő, Hunyadi István városigazgató pedig mint projektmenedzser felelős az EU projektek megvalósításáért. Ennek a vezető szerepnek és rutinnak tudható be, hogy végül a Geo-SEE program partnerének is megkeresték az önkormányzatot.

A vezető partner, a partnerek és a szervezeti egységek kapcsolata

A vezető partner kiemelt szerepkörrel bír, a többi partner kizárólag a vezető partnerhez kapcsolódva érintkezhet a programirodával. A vezető partnernek lehet bizonyos jogosítványa is arra, hogy bizonyos módosításokat elfogadjon. Az egyes partnerségeken belül szervezeti egységek alakulnak, akik valójában az elfogadott költségvetési számokon belül önállóan gazdálkodnak, és a pályázatban vállalt feladatok megvalósítását végzik. Minden pályázat esetében lesz egy projektmenedzsmentet, illetve egy projekt csapat, saját költségvetéssel és feladatlistával.

Míg egy tudományos intézet a szakmai funkcióval, egy önkormányzat a teljes keretrendszerrel és egy cselekvési terep biztosításával járul hozzá a projekthez. A partnerek aztán egymás között is meghatározzák a feladatokat, például hogy ki tartja a nyitó eseményt, a félidős értékeléseket, vagy a záró konferenciát. Az egyes projekteken belül aztán szervezeti egységek alakulnak, akik meghatározzák, és leosztják egymás között a feladatokat.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva