EU pályázatok IV. rész – Projekt finanszírozás és tanulmányutak

Szerző • 2014-08-04 • airLED, EU, Polgármester, RE-SEEties, urbACT EU pályázatok IV. rész – Projekt finanszírozás és tanulmányutak bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva4089

A 18. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata mint a kiemelt EU projektek vezető partnere jelentős szerephez jut a megvalósítási folyamatokban. A sikeres munkához azonban forrásokra és információkra van szükség. Cikkünkben a projektek finanszírozásába és a tanulmányutak rendszerébe tekintünk be.

Az URBACT Re-Block, az AirLED és a REE-SEEties projektek esetében is ugyanaz a finanszírozásra és tanulmányutakra vonatkozó szigorú protokoll.

Költségvetési tételek finanszírozása

Egy Európai Uniós pályázat esetében az EU általában 85% -ban támogat, amelyhez a nemzeti kormány 10%-os támogatása kapcsolódik. A maradék 5% általában az önkormányzati, akár munkával is megváltható önerő részét képezi. A forrásokhoz azonban nem olyan egyszerű hozzájutni, mert egy szigorú ellenőrzési folyamaton kell megfelelni.

MP900442889

A kontroller, aki mindent felügyel

Minden országban egy első fokú kontrollernek kell felügyeli és ellenjegyezni az elszámolásokat, a jogszabály szerint előírt pénzmozgásokat. A projekt egy elfogadott, partnerekre lebontott költségvetéssel rendelkezik, amely a különböző munkacsomagokra és kiadásokra szabja meg a költségvetési tételeket. A költségvetés felhasználását egy elég terjedelmes dokumentum szabályozza, amit a programiroda, mint igazgatóság, a first kontroller, és a vezető partner is felügyel, ellenőriz.

A forrás csak arra használható, amire adják…

A felhasználási szabályokat részletesen rögzítik, illetve hogy milyen tételeket támogatnak, és azokhoz milyen tanulmányok, dokumentációk szükségesek. Módosítási joga csak az igazgatóságnak van, illetve minimális mozgástérrel a vezető partner is rendelkezik. Például kutatásokra, szakértői véleményekre, hatástanulmányokra is külön-külön tételek vonatkoznak, amelyek csak arra használhatóak fel. Ugyanígy meghatározzák egy adott projekthez tartozó utazási vagy kampánykommunikációs költségtételeket is.

pályázat

Információáramlás, tanulmányutak és beszámolók

Minden projektnek saját projekt eseményei vannak, amelyhez szigorú elvárások kapcsolódnak. Egy uniós támogatásnak kötelező része, hogy legyen egy indító eseménye és konferenciája, egy közbenső értékelő eseménye, illetve egy záró konferenciája és érteklő eseménye. Ezek adják a projekt keretét és gerincét egy ilyen uniós támogatási folyamatban.

Elengedhetetlen, így elvárás is, hogy a projekt szereplői folyamatosan tartsák a kapcsolatot egymással, és az információk folyamatosan gazdát cseréljenek. Ennek három módja van; levelezésen, azaz emailen keresztül, online skype konferenciák alkalmával, illetve személyes találkozók során, különféle helyszín bejárások alkalmával.

A személyes kontaktus elengedhetetlen a helyi szereplők között, hiszen van, ami csak személyesen elvégezhető feladat. A programiroda elvárása, így természetesen az uniós programiroda finanszírozása is, hogy időnként ezeken a személyes beszámolókon az adott országok képviselői és szakértői megjelenjenek. Konferenciák és egyeztetések nélkül nem lehetne eredményesen működtetni ilyen horderejű programokat.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva