Európai Havanna

Szerző • 2014-07-10 • EU, Fejlesztések, Hírek, urbACT Európai Havanna bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2651

URBACT II. RE-Block: Uniós pályázat a megújuló Havanna-lakótelepért.
A Havanna-lakótelep már régen nem az, ami volt, és már régen hamisak azok az állítások, amiket a budapestiek fogalmaznak meg, ha szóba kerül a kerület immár emblematikus helyszíne. Az önkormányzat az URBACT II. RE-Block projekt segítségével kiemelten kezeli a több mint 16 ezer fős lakóközösség problémáit.

Azonos gondok, azonos megoldások

A Havanna-lakótelephez hasonló soklakásos „panelközösségek” problémái Európa-szerte azonosak. Az épületek és a környezetük elhasználódása mellett a lakosok szociális helyzete, az elszegényedés, a munkanélküliség valamennyi országban hasonló gondokat okoz. Az EU azért indította útjára az URBACT projektet, hogy a programban részt vevő német, spanyol, görög, román, brit, litván, svéd és olasz szakemberek együtt keressék a megoldásokat.

urbact

A közösségért végzett munka

Budapest XVIII. kerülete az URBACT program úgynevezett RE-Block témakörében nyert el jelentős támogatást, és lett a projekt vezetője. A RE-Block a lakótelepek közösségi tereinek felújításához, a közösségi élet élénkítéséhez, a zöldfelületek kialakításához járul hozzá előkészítő, állapotfelmérő és tervezőmunkájával. A program a leromlott területek társadalmi, gazdasági és környezeti problémáinak kezelésére fókuszál, de a versenyképesség javítására, a gazdasági  növekedésre és a munkahely-teremtésre is tesz javaslatokat.

A helyiek bevonásával

Az URBACT program szereplői hálózatokat és munkacsoportokat hoznak létre. A hálózatban részt vevő városok helyi akciótervet és fejlesztéspolitikai ajánlásokat dolgoznak ki közösségi részvétellel, ami azt jelenti, hogy minden város úgynevezett helyi támogató csoportot hoz létre a témában érintett fontos helyi szereplők bevonásával. A XVIII. kerületben ez a csoport – szakemberek, intézmények képviselői, lakosok részvételével – 2012 őszén alakult meg.

Hasznos javaslatok

A csoport több helyszínbejárást és tanácskozást szervezett a lakótelep speciális szociális és építészeti problémáinak meghatározására. A speciális Havanna Szabadegyetem keretében legutóbb építészhallgatók ismertették a Havanna megújításával, területi, közösségi fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseiket. A pályázat teljes büdzséje 96 820 euró (29 240 000 forint), amiből 55 900 euró (csaknem 17 millió forint) a kerületet illeti.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva