Európai színvonalú főteret kapott a kerület

Szerző • 2015-11-12 • Hírek, Közélet Európai színvonalú főteret kapott a kerület bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva1108

A tervezők, a kivitelezők, az önkormányzat és remélhetőleg Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgárai is egyetértenek abban, hogy a megújult Kossuth tér egy olyan közösségi hely, kedvelt találkozópont lesz, amelyre méltán lehet büszke mindenki a kerületben. A november 12-i átadón Ughy Attila polgármester e gondolatok jegyében avatta fel a külsejében és hangulatában teljesen újjávarázsolt teret.

A mai Kossuth tér helyén egykor piac állt, mígnem az akkori község vezetősége által 1929 februárjában meghirdetett tervpályázaton nyertes Rerrich Béla építész tervei alapján megépült a közpark. Az azóta eltelt évtizedek során építészeti szempontból ritkán nyúltak hozzá a területhez.

kossuth03_bent

Egy település, egy kerület főterének mindig azt a lüktető ritmust kell visszhangoznia, amely az ott élő emberek sajátja. Főként, ha ez a település olyan gazdag és mozgalmas közösségi életet él, mint a miénk – mondta köszöntőjében Ughy Attila.

Régen és most

A téren az első jelentősebb változást az 1950-es években felépült színpad és környezetének kialakítása jelentette. Itt működött az 1990-es évek elejéig a Lőrinci Ifjúsági Park, ahol a magyar könnyűzene legendás szereplői fordultak meg. A parkban legutóbb 1998-ban végeztek komolyabb rendezési munkát, akkor került ide az 1848–49-es emlékmű, Pauer Gyula alkotása.
A tér fejlesztésére 2011-ben országos szabadtér-építészeti ötletpályázatot írtak ki, és a nyertes terv alapján dolgozták ki a fővárosi Tér-Köz pályázatra beadott koncepciót. A lakosságtól és a helyi intézményektől begyűjtött vélemények alapján alakult ki a tér végső arculata. A tervezők által készített koncepciót a helyi származású művész, Kondor Béla egyik grafikája ihlette, a tér egyedi berendezésében visszaköszönnek annak elemei.

kosuth03_bent

Valódi központ

A tér átadása alkalmából Ughy Attila kiemelte, hogy ahogy eddig, úgy a jövőben is kiemelt célja az önkormányzatnak, hogy a méltatlanul elhanyagolt közterek valódi közösségi funkciót kapjanak.

E törekvés eredményeként ébredhetett fel álmából ma a Kossuth tér is, ahol legelőbb kisebb rendezvények megtartására alkalmas, többfunkciós pavilon várja fiatal művészeink nyári fellépéseit, illetve új gyalogutak és zöld környezet adja meg a hátteret a fiatal párok, a családok sétáinak. Ahogy majd az ivókút, az új padok, a kerékpártárolók és a szükséges egészségügyi felszerelések is arról gondoskodnak, hogy a park mindenben megfeleljen az európai igényeknek, nem beszélve a hamarosan megnyíló paviloni kávézóról, amely igazi központtá, meghatározó találkozási ponttá válhat – fogalmazott a polgármester, aki a beszédét követően a nemzeti színű szalag átvágásával felavatta az újjászületett Kossuth teret.

kosutth01_bent

Az átadót követően az érdeklődőket Sajtos Gábor vezető tervező körbevezette a megújult sétautakon, és bemutatta a tér újdonságait, így azt a fűszerkertet is, amelyet a Sztehlo Gábor evangélikus iskola diákjai gondoznak.

Minden korosztálynak öröme telhet a parkban

A Kossuth tér átadásán ott volt Kucsák László országgyűlési képviselő is, aki nagyon örült annak, hogy a tervezők az újítás mellett fontosnak tartották az értékek megőrzését is.

kossuth04_bent

Fiatalkorom meghatározó helyszíne volt a Kossuth tér, lévén hogy rendszeresen jártam barátaimmal a jobbnál jobb koncertekre az ifjúsági parkba – mondta Kucsák László. – A felújítás eredményét látva örülök, hogy megmaradtak a régi fák, és hogy a természetes környezetbe illő új épület közösségi célokat fog szolgálni. Ugyancsak jó látni annak a nagyszerű gondolatnak a megvalósulását, hogy a térkőburkolaton és több pad formájában is megjelennek a kerület szülötte, Kondor Béla festőművész-grafikus motívumai. Nagyon remélem, hogy ebben a szép környezetben nemcsak a diákok töltik majd szívesen a szabad idejüket, hanem minden kerületi lakos, legyenek lőrinciek vagy imreiek.

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva