Európai színvonalú végállomást kap az 50-es

Szerző • 2015-04-24 • Hírek, Közlekedés Európai színvonalú végállomást kap az 50-es bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva2108

Megkezdte a fővárosi Határ úti buszvégállomás és környéke felújítását a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Az 50-es villamos végállomásánál a peronok díszkőburkolatot kapnak, a megállókban utasváró épül, ahol a felújítást követően FUTÁR utastájékoztató berendezések adnak tájékoztatást az aktuális forgalmi információkról.

A BKK közleménye szerint a felújítás során eltűnik a városképet csúfító bódésor, megújul az útburkolat és a vízelvezetés. Az utasok biztonságos közlekedése érdekében a BKK a 42-es, az 50-es és az 52-es villamos végállomásának peronjait akadálymentessé alakítja, a megállókban utasváró épül, valamint a járdák is megújulnak.

hatarur02_bent

A kivitelezés során a buszforduló környezete és az általa körülzárt park is új külsőt kap: fákat és cserjéket ültetnek, valamint új padokat, utasvárókat, szemeteseket helyeznek ki. A területen közlekedők biztonságáról pedig az akadálymentes gyalogátkelőhelyek, lesüllyesztett útszegélyek, új térfigyelő kamerák, továbbá az újonnan kiépített közvilágítás gondoskodik majd.

A vakok és gyengénlátók biztonságos közlekedése érdekében a járdákat taktilis burkolati jelekkel látják el. A munkálatok várhatóan 2015. október közepéig tartanak. A felújítás nettó 430.000.000 forintba kerül, amelyre a forrást Budapest Főváros Önkormányzata biztosítja.

hatarut03_bent

A 42-es, az 50-es és az 52-es villamos végállomásánál a peronok díszkőburkolatot kapnak, a megállókban utasváró épül, ahol a felújítást követően FUTÁR utastájékoztató berendezések adnak tájékoztatást az aktuális forgalmi információkról. A fel- és leszállást magasított peronszegélyek teszik könnyebbé, az utasok biztonságos közlekedését pedig színezett burkolóelemek segítik.

Az 50-es villamos peronjához csatlakozó gyalogos aluljáró előtti terület is a peronéhoz hasonló díszkőburkolatot kap. A vakokat és gyengénlátókat a járművek első és utolsó ajtaja vonalában taktilis vezetősáv, valamint biztonságos közlekedőzóna segíti. A peronokon az esélyegyenlőség biztosítására rámpák épülnek a gyalogátkelőknél.

hatarut04_bent

A felújítás során a buszvégállomás területén a meglévő burkolat és a szegélyek bontását követően az útpályán és a járdán új aszfaltréteg és kiemelt szegély épül. A környék megfelelő vízelvezetésének biztosítása érdekében közel 30 víznyelő akna és több mint 200 különböző méretű csapadékelvezető csatorna épül, valamint öntözőrendszer és tűzcsap biztosítja majd a vízellátást.

A rendezetlen pavilonsor helyett szellős, áttekinthető teret alakítanak ki, ahonnan az összes pavilont elbontják. A tér új, kiváló minőségű térkőburkolatot kap, zöldfelületet alakítanak ki, a bevásárlóközpont felőli saroknál pedig díszmedence épül.

hatarut06_bent

Az Üllői út mentén és több helyen magasabb sövényeket, máshol levelükkel és virágukkal díszítő talajtakaró cserjéket, díszfüvet és évelő virágokat ültetnek, hogy ezzel is csillapítsák a forgalmi terhelést. Az Üllői út mentén a városi környezetet jól tűrő fasort telepítenek.

A buszforduló által közrezárt zöldfelületen padokkal szegélyezett, közvilágítással ellátott gyalogossétányt vezet majd át. A buszvégállomás környezetében található összes gyalogátkelőhely akadálymentes lesz lesüllyesztett szegélyekkel, taktilis burkolati elemekkel.

(Forrás: bkk.hu)

Pin It

Kapcsolódó

Hozzászólások letiltva